Létrehozva: 2020.03.04.

Így együk meg a karalábét, nagyon egészséges

Szeretjük a karalábét töltve, főzeléknek és levesnek is. Ámbár érdemes nyersen is gyakran a vacsoraasztalra tenni. Íme, néhány jól bevált recept

Karalábés batyu

Hozzávalók:

  • 10-15 db rizslap
  • 2 db zsenge karalábé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/4 fej saláta
  • 1 lime vagy citrom
  • 1 cs. petrezselyem
  • édes csili szósz
  • olaj
  •  

    Így készül:

    A karalábét és a répát megpucoljuk, hosszúkás csíkokra gyaluljuk – esetleg lereszeljük. A salátát kézzel összetépkedjük vagy felcsíkozzuk. A rizsalapot forró vízben megmártjuk, így már formázni tudjuk, ráhalmozzuk a salátát, a zöldségeket és némi petrezselymet, rányomunk pár csepp citromot és batyut hajtogatunk belőle. Tálaláskor kettévágjuk, ínyenc szószokkal, csilivel kínáljuk.

     

    Tipp:

    Finomra vágott újhagyma és fokhagyma még izgalmasabbá teszi

     

    Káposztás karalábé saláta

    Hozzávalók:

  • 1/4 fej édeskáposzta
  • 2 db zsenge karalábé
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 ek. retek- vagy lucernacsíra
  • 1 csokor petrezselyem
  • olivaolaj
  • bors
  • A karalábét és a káposztát lereszeljük, a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A zöldségeket összeforgatjuk, hozzáadva a csírát is. Citromos-zöldfűszeres olajjal belocsolva kínáljuk.

    Tipp: Minél több csírával készítjük, annál egészségesebb!

     

    Karalábé-krémleves korianderrel

    Hozzávalók: (4-6 főre)
    • 1 fej karalábé, apró kockákra vágva
    • 2 db krumpli, apró kockákra vágva
    • 1 db vöröshagyma, felkockázva
    • 1 db zellerszál, feldarabolva
    • 1 db póréhagyma, felkarikázva
    • 2 fej sütőben sült fokhagyma
    • 8 dl csirke alaplé (katt ide a receptért)
    • 250 ml tej
    • 1 ek. Pödör pisztácia olaj
    • 15 szál friss koriander
    • só, bors ízlés szerint
    • 1 marék kesudió
    Így készítsd: Lépésről lépésre: 1. A fokhagymafejeket vágd negyedekbe, nyers felületüket dörzsöld be olajjal, sóval, borssal így tedd a sütőbe. 200 fokon nagyjából 30-40 perc alatt készre sül. Csomagolhatod fóliába is a fokhagymát, úgy jobban megtartja az aromáját. 2. Közben az olajon párold üvegesre a hagymát, a zellert és a póréhagymát. 3. Mérsékeld a tüzet, majd add az alaphoz a krumplit és a karalábét. Kevergetés mellett pirítsd 5-10 percig. 4. Öntsd hozzá a csirkealaplevet és a tejet. 5. Add a léhez a sütőben sült fokhagymát és a kesudiót, majd lassú tűzön, letakarva forrald a levest legalább 20-25 percig. 6. Amikor megpuhultak a zöldségek, kész is a leves. Ekkor tedd bele a korianderszálakat. Turmixold össze, selymesen krémes, sima levest kell kapnod. Igény szerint tejszínnel még tovább sűrítheted. Tipp: A krémleveseket gyakran tálalják valamilyen betéttel: krutonnal, vagy pirítóssal. Ehhez a karalábé-krémleveshez próbáld ki a sajtos kalácspirítóst! Új kombináció és édeskés íze tökéletesen passzol a zsenge karalábéhoz! A KARALÁBÉ Fotó: Pixabay

  • szabályozza a vérnyomást a benne található kálium segítségével
  • jótékony hatása van a légzőszerv nyálkahártyájára, mind a megfázásos, mind az allergiás esetekben
  • lúgosító hatása van
  • méregtelenítő kúrák egyik legtökéletesebb alkotóeleme a benne található kálium miatt
  • a karalábé levével a nehezen gyógyuló sebeket segíthetjük a varasodásban
  •  

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek