RETRO RÁDIÓ

Prézlit a gombócra? Ugyan már, ebbe forgasd, ha jót akarsz!

Prézlit a gombócra? Ugyan már, ebbe forgasd, ha jót akarsz!
Fehér Virág
Szerző
Fehér Virág
Létrehozva2019. 12. 07. 13:14

Itt a szilvás gombóc ideje, amiről most már senkinek sem kell lemondania! Bátran eheted, mutatjuk a legjobb receptet, amit kicsit megbolondítottunk!

Szilvás gombóc a magyar konyha alapétele. Szerintünk nincs olyan ember, aki ne kedvelné, de biztos sokan vannak, akiknek ég a gyomra tőle. Ennek az egyik legfőbb oka a pirított zsemlemorzsa, amibe a végén beleforgatjuk a kész gombócokat.

Most mutatunk egy trükköt, amivel megoldódik ez a problémád, de arra is jó, hogy valami különleges, de mégis hagyományos ételt tálalj a családodnak.

Szilvás gombóc, mákba forgatva

Hozzávalók:

  • 0,5 kg burgonya (megfőzve, hámozva)
  • 0,5 kg liszt,
  • 2 kanál zsír
  • 2 tojás só,
  • 75 dkg szilva
  • cukor, fahéj,
  • 15 dkg mák
  •  

    Így készítsd el:

    1. A burgonyát héjában főzd meg, még forrón hámozd meg és törd át burgonyanyomón.
    2. Gyúrd össze a liszttel, a zsírral, a sóval és a tojássokkal. Igyekezz ne túl ragadós masszát készíteni, ha szükséges adj hozzá még kevés lisztet.
    3. A tésztából masszából kb. evőkanálnyi vegyél ki és formáld gombóccá. A közepébe nyomott mélyedésbe tegyél egy kisebb egész vagy egy nagyobb fél szilvát és formázd kerek gombóccá. Csak magvaváló szilvát használj, mosd tisztára, magozd ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy kockacukrot tegyél.
    4. A felforralt vizet, sózd meg, a gombócokat főzd ki benne. Közben nagyon óvatosan keverd meg, hogy ne ragadjanak a fazék aljára gombócok.
    5. Amikor feljönnek a víz tetejére már szedheted is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.