Szilvás gombóc a magyar konyha alapétele. Szerintünk nincs olyan ember, aki ne kedvelné, de biztos sokan vannak, akiknek ég a gyomra tőle. Ennek az egyik legfőbb oka a pirított zsemlemorzsa, amibe a végén beleforgatjuk a kész gombócokat.
Most mutatunk egy trükköt, amivel megoldódik ez a problémád, de arra is jó, hogy valami különleges, de mégis hagyományos ételt tálalj a családodnak.
Szilvás gombóc, mákba forgatva
Hozzávalók:
0,5 kg burgonya (megfőzve, hámozva)
0,5 kg liszt,
2 kanál zsír
2 tojás só,
75 dkg szilva
cukor, fahéj,
15 dkg mák
Így készítsd el:
A burgonyát héjában főzd meg, még forrón hámozd meg és törd át burgonyanyomón.
Gyúrd össze a liszttel, a zsírral, a sóval és a tojássokkal. Igyekezz ne túl ragadós masszát készíteni, ha szükséges adj hozzá még kevés lisztet.
A tésztából masszából kb. evőkanálnyi vegyél ki és formáld gombóccá. A közepébe nyomott mélyedésbe tegyél egy kisebb egész vagy egy nagyobb fél szilvát és formázd kerek gombóccá. Csak magvaváló szilvát használj, mosd tisztára, magozd ki, és a mag helyébe egy kevés törött fahéjat és egy kockacukrot tegyél.
A felforralt vizet, sózd meg, a gombócokat főzd ki benne. Közben nagyon óvatosan keverd meg, hogy ne ragadjanak a fazék aljára gombócok.
Amikor feljönnek a víz tetejére már szedheted is ki őket és mehetnek hempergőzni a cukros mákba.