RETRO RÁDIÓ

Az emberiség szellemi kulturális öröksége lesz az eszpresszó

Létrehozva2019. 12. 04. 14:50

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint „az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez”.

Az eszpresszó jelölését az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára kedden terjesztették elő az olasz parlamentben. Eszerint létrehoztak egy konzorciumot a hagyományos olasz eszpresszó védelmére.

„A pörköléstől a kávégépek gyártásáig az egész láncolatot képviseljük. Véleményünk szerint az eszpresszókészítés minden fortélyának az UNESCO-listán van a helye. Ezzel az eszpresszó minőségét akarjuk oltalmazni” – magyarázta Andrea Pascale, az előterjesztés szervezője Rómában. Pascale szerint a kávétermelés az olasz kultúra és gazdaság egy fontos szegmense.

Fotó: Pixabay.com

Két éve a nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára.

Az eszpresszó rövid története

Egy gyártulajdonos, Luigi Bezerra, a századforduló idején találta fel az Espresso kávét. A célja az volt, hogy egy olyan módszert találjon ki, mellyel gyorsabban lehet kávét főzni.

Rájött, hogy a főzési folyamatokhoz nyomást adva fel tudja gyorsítani az eljárást. Ilyen módon keltette életre az úgynevezett „Gyors kávé gépet”. Ez a találmánya sokkal jobban sikerült, mint ahogy az a terveiben szerepelt.

Amit feltalált az egy jobb, teltebb ízű, erős kávé lett és még gyorsabban is készült el. Úgy látta, hogy ez a gyorsabb és hatékonyabb főzési módszer érzékenyebb a kávébabok minőségére, ellentétben a korábban tapasztalt módszerekkel. (Az „Espresso” elnevezés expressz-t, azaz gyorsat jelent olaszul, ezért kapta a kávé ezt a nevet.)

Nem sokkal később, Desidero Pavoni megvásárolta Mr. Bezzerától az espresso géphez fűződő jogokat, és mivel Pavoni nagyon sikeres volt a termék értékesítésében, az nagyon népszerűvé vált.

Attól számítva vélhetően megváltoztatta az emberek kávézási szokásait. Csak nézzünk körül! A világ minden táján vannak Kávézók és Espresso-k. A fogyasztónak nem csak a zamatos kávébabok lettek vonzóak, hanem a társas kapcsolatok ápolására is új helyszínek, a kávéházak jöttek létre.

1901-ben Luigi Bezerra szabadalmaztatta az újszerű kávégépet, ami egy forralót és négy „részt” tartalmazott. Minden rész különböző méretű filterből állt, ami tartalmazta a kávécserjét. A forrásban lévő víz a kávécserjén áthatolva folyt a csészébe, immár kávé alakban. Ambrogio Fumagelli azt állítja, hogy így született meg az espresso kávé.

1903-ban Luigi Bezerra által feltalált eszközt Desidero Pavoni megvásárolta és egy virágzó befektetést alapozott rá.

1905-ben a Pavoni cég elkezdte gyártani az espresso gépeket a Bazerra által kitalált prototípus alapján.

1927-ben üzembe helyezték az első espresso gépet az Egyesült Államokban, ami nem más volt, mint a La Pavoni Espresso gép, melyet New Yorkban, a Regio’s-ban üzemeltettek.

1938-ban Cremonseni egy dugattyús pumpát tervezett, amely forró vizet préselt át a kávén. Ennek az otthona az Achille Gaggia kávézója lett.

1946-ban Gaggia elkezdte gyártani ezeket a dugattyús gépeket, szóval neki köszönhetjük, hogy ma habos vagy krémes réteggel feldobott minőségű kávét is ihatunk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.