RETRO RÁDIÓ

Így készül az igazi birsalmasajt

Létrehozva2019. 10. 16. 16:35

A birs élénksárga, göcsörtös gyümölcse az egyik legfeltűnőbb jelenség ilyenkor a piacon. Illatával messziről csalogat, menjünk hát közelebb hozzá bátran. Fogjuk meg: puha és bársonyos, s ha már itt tartunk, ne tegyük le, vigyük haza és készítsünk belőle finomságokat!

 

Birsalmasajt

Íme, a legegyszerűbb receptúra: hámozzunk meg 3 kg birsalmát, a gyümölcsök magházát vágjuk ki. Darabolhatjuk is, de nem muszáj. Tegyük fel annyi vízben főni, amennyi épp csak ellepi. 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal és 1 db szegfűszeggel, ízesítsük, cukor még nem kell bele. Turbózhatjuk 1 karikára vágott citrommal, kellemes aromát ad. Legföljebb 15 percig forraljuk, ekkor öntsük át egy másik edénybe a főzőlét, a citromdarabokat emeljük ki, a megfőtt birset pedig turmixoljuk össze. A masszába tegyünk kb. 50 százaléknyi cukrot, de aki biztosra akar menni, kalkuláljon 80 százalékkal. Újra forraljuk fel a masszát és néhány percig hagyjuk rotyogni. Vigyázat, prüszköl, köpköd, mint egy vulkán! Aki túl édesnek érzi, belecsavarhat még egy citromot. A birsmasszát rögtön forrón öntsük formába, legpraktikusabb a sütőpapírral bélelt tepsi.

Fotó: 123rf

Így is lehet:

Sajthoz főzhetjük héjastól is a birset, hiszen ebben a rétegben található a gyümölcs pektin tartalmának nagy része. Ám így a forró masszát így át kell passzíroznunk.

Bolondítsuk!

Ha unalmasnak találjuk a hagyományos változatot, bátran variáljuk dióval, mandulával, mogyoróval, akár aszalt gyümölcsökkel, például szilvával és áfonyával. A magvakat felaprítva keverjük a forró birsbe, de szórhatjuk a tepsi aljára, vagy a frissen kiöntött sajt tetejére is. Az viszont nagyon fontos viszont, hogy a magokat megpirítsuk, mielőtt a hozzáadjuk a sajthoz – a nyers magoktól ugyanis hamarabb kezd penészedni.

FONTOS!

- Ne öntsük túl vastagra a sajtot, mert a közepe nem biztos, hogy megköt!

- A kiöntött sajtot két nap után fordítsuk át, hogy a másik oldala is szikkadni tudjon. Átfordítás nélkül az alja, bepárásodik és penészedhet.

Hogyan tároljuk?

A kész sajtot fektessük sütőpapírral bélelt dobozba. Több réteget is rakhatunk egymásra. A dobozt tartsuk lezárva hűtőben, hogy a sajtot ne érje fény, ne száradjon tovább a levegőn és hűvösön legyen.

+1 TIPP

Őszi limonádé

A leöntött birslét töltsük üvegekbe, bő egy hétig a hűtőben eláll. Vízzel hígítva kevés citrommal a legfinomabb őszi limonádé!

KERETES

Nemcsak finom, egészséges is!

A birsalmát P-vitamin tartalma teszi különlegessé. Mivel ez az anyag erős antioxidáns, gátolja a szervezet öregedési folyamatait, emellett elősegíti, erősíti a C-vitamin áldásos hatásait. Számos vitamin is nagy mennyiségben található benne, így A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, vagyis a birs erősíti az immunrendszerünket. De enyhít a gyomorpanaszokat is, segít puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés esetén is. Remek görcsoldó, még menstruációs fájdalmak ellen is bevethetjük. Ciklus előtti napokban érdemes meginni 1-2 pohár birslét.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.