tóth gabi
Miben rejlik az olasz konyha népszerûsége? Miért olyan ellenállhatatlanul finom egy valódi spenótos tortellini vagy egy milánói makaróni? Mik a legfõbb hibák, melyeket elkövetve sose lesz olyan finom a tejszínes-gombás spagetti, mint amit Olaszországban ettünk?
A világhírű olasz mesterszakács, Giovanni Rana szerint az olasz ételek elkészítésénél a leggyakoribb hiba a túl sok szósz a tésztán és az előre csomagolt reszelt sajt.
Nézzük, mire figyelj, hogy a te spagettid is igazi olasznak tűnjön.
A tésztát az olaszok „al dente"-re hagyják, tehát szétfőzött tészta náluk nem kerülhet az asztalra. Északon kicsit puhábban, délen félkeményen szeretik. Legjobb, ha követed a csomagoláson ajánlott főzési időt.
A frissen gyúrt tészta nagyon gyorsan megfő, körülbelül 2 perc alatt.
A tortellini ízét a töltelék adja, ezért csak kevés extra szűz olíva olajjal és frissen reszelt parmezánnal ízesítsd. Paradicsomszószból 1 evőkanálnyinál ne tegyél rá többet.
A paradicsomszósz íze a paradicsom minőségén múlik. Fokhagymával, vöröshagymával, esetleg sárgarépával, zellerrel, friss fűszerekkel készítsd.
Kizárólag extra szűz (egyszer préselt) olívaolajat használj, mert csak ez garantálja az igazi olasz minőséget. A színe, íze, ásványi anyag tartalma erősen különbözik az olcsóbb olívaolajétól.
Területenként különböző ízek: Az északon termelt extra szűz olívaolaj világosabb, enyhébb ízű, mint a déli fajták. Azok sötétebbek, fűszeresebbek, nehezebbek.
A parmezánból válassz 2 évig érleltet. Ha meg tudod fizetni, vásárolj valódi Parmigiana Reggiano-t egészben. Frissen reszeld vagy nyesd az ételre.
Kétféle sóra van szükség az olasz tésztához. Asztali sót használj a tészta főzésekor és sópelyhet a kész étel végső ízesítéséhez.
A bors íze ne legyen uralkodó.
A bazsalikom, kakukkfű, snidling megmosva, tépkedve durvára vágva kerüljön az ételbe.
2 személyre szól ez a hamisítatlan olasz recept. 5-10 perc alatt elkészül.