RETRO RÁDIÓ

Feltette a nagy kérdést szalonnaügyben egy dietetikus, itt az örömteli válasz

Feltette a nagy kérdést szalonnaügyben egy dietetikus, itt az örömteli válasz
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 03. 25. 10:47

Sokan imádják ezt az emberes kaját, de joggal tartanak tõle: hiszen rengeteg zsírt tartalmaz. Egy dietetikus viszont most mindent tisztába tesz a szalonnával kapcsolatban...

Mindenki imádja reggelire a baconös tojást, de a vékonyra szeletelt szalonna ebédhez is tökéletes, akár húsok göngyöléséhez, akár különleges egytálételekhez. Csakhogy ebből a csemegéből két vékony szelet hetven kalóriát és két gramm telített zsírt tartalmaz, nem csoda, hogy sokan inkább óvakodnak tőle. A dietetikusok óvatosan bánnak a kérdéssel, de egyikük most nyilatkozott szalonnakérdésben a Huffington Postnak – és döbbenetes, amit feltárt.

A táplálkozási szakértő, Nikki Ostrower elmondta, hogy nem érdemes teljesen kizárni az étkezésből a szalonnát, de vigyázni kell vele: inkább csak kiegészítőként fogyasztani, és úgy sem rendszeresen. Ugyanis rengeteg zsírt tartalmaz: két vékony szeletben benne van a napi ajánlott zsírbevitel tíz százaléka. Emellett pedig tele van koleszterinnel is.

Azt is elárulta, milyen mennyiségben érdemes a szalonnát fogyasztani. Szerinte ez egyénenként változó: míg egy fiatalabb ember számára heti két szelet bacon még teljesen rendben van, másnak a havi két szelet az ideális. De az sem mindegy, milyen az a szalonna, amit megeszünk.

Fontos, hogy nitrátmentes legyen a szalonna, és érdemes a szabad tartásban felnevelt, legeltetéssel táplált malacokra hajtani. Ugyanis a nagyipari hústermelés során az állatok szójababot és kukoricát esznek a disznók, aminek köszönhetően a húsukban extrém magas lesz az omega6 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége. A szabadtartású disznók ezzel szemben sok zöldet esznek, így az ő húsukban a kevésbé káros omega3 zsírsav kerül túlsúlyba.

Sokat számít, hogyan készíted el a bacont: sütve a legegészségesebb, méghozzá zsiradék hozzáadása nélkül, forró serpenyőben. A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy ne önmagában fogyaszd: tojással vagy édesburgonyával a legjobb, de ha különlegességre vágysz, elkészítheted avokádóval is.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.