RETRO RÁDIÓ

Ezért kell a csirkéhez szódabikarbóna: Elképesztő konyhatrükk

Ezért kell a csirkéhez szódabikarbóna: Elképesztő konyhatrükk
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 02. 27. 13:38

Annyi mindenre használjuk a háztartásban ezt az olcsó fehér port, rengeteg háziasszony erre esküszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy titkos recept, melyben a szódabikarbóna a férfiak kedvenc ételének elkészítésében játszik óriási szerepet. Mutatjuk is!

Vajon mi dolga a szódabikarbónának a csirkével?

A profi szakácsok szerint a legjobb, ha fóliával bélelt serpenyőre tett rácson sütöd a csirkét, mert így a forró levegő szépen körbejárja a sütőben, vagyis fordítás nélkül is egyenletesen sül át. Ha alacsonyabb hőmérsékleten indítod a sütést, zsír szépen kicsöpög a húsból, a felületi nedvesség pedig elpárolog. Ezután elég neki egy pár perc magasabb hőmérsékleten, hogy igazán roppanós legyen.

De van itt még egy titkos összetevő: a szódabikarbóna. Elég egy kávéskanálnyit adni a só, a fokhagymapor és a hagymapor keverékéhez, amelybe a szárnyakat sütés előtt beleforgatjuk, és máris szuperropogóssá változik a csirkeszárny.

A szódabikarbóna ugyanis lúgos kémhatású, ez pedig megemeli a csirke bőrének PH-értékét. Így a peptidek könnyebben lebomlanak, ami annyit jelent, hogy a csirkeszárnyak könnyebben megbarnulnak és ropogóssá válnak. A mennyiséggel azonban nagyon vigyázz, mert ha eltúlzod a szódabikarbóna adagját, akkor könnyen kellemetlen ízű lehet a hús. Csak egy csapott kávéskanálnyit keverj a fűszerkeverékbe – erre azért van szükség, hogy ezt a kis mennyiséget egyenletesen oszd el a csirkeszárny felületén.

Íme a tökéletes csirkeszárny receptje:

Ropogós sült csirkeszárny

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 4 teáskanál durva só (finomra őröltből a fele is elég)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A csípős mártáshoz:

  • 1/2csésze csípős szósz
  • 3 teáskanál vaj
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 1/2 csésze kék sajt
  • 1/2 csésze natúr joghurt
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál durva só
  • 1 kávéskanál hagymapor
  • A tálaláshoz 6 zellerszár

    Így készítsd el:

    1. A sütő rácsát tedd a sütőtér felső harmadába, majd melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd tegyél rá rácsot. Ha nincs rács otthon, kissé olajozd be a fóliát, és így tedd rá a csirkeszárnyakat – így azonban csak a felső oldaluk lesz igazán ropogós.

    2. Keverj össze egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, egy kávéskanál fokhagymaport, két teáskanál durva sót (finomabból a fele is elegendő), egy teáskanál borsot, és egy teáskanál hagymaport.

    3. A csirkeszárnyakat papírtörlővel töröld szárazra, majd tedd egy nagy tálba a fűszerekkel, és forgasd össze alaposan.

    4. Helyezd el a rácson a csirkeszárnyakat, de ne legyenek túl zsúfoltan. Süsd őket 25 percig, majd vedd fel a sütő hőmérsékletét 260 Celsius-fokra, és süsd tovább 25-30 percig a csirkéket, félidőben megfordítva.

    5. Amikor megsültek a szárnyak, hagyd őket kicsit hűlni a sütőn kívül – így a bőrük még ropogósabb lesz.

    6. A csípős mártáshoz keverd össze a csípős szószt a vajjal és a cukorral, majd forrald 6-8 percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá az összemorzsolt sajtot, a joghurtot, a sót, a borsot és a hagymaport.

    7. A zellerszárakat vágd fel, és rendezd el egy tányéron. A csirkeszárnyakat tedd melléjük, csepegtesd rájuk a mártást, ás máris tálalhatod.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.