Létrehozva: 2019.02.27.

Ezért kell a csirkéhez szódabikarbóna: Elképesztő konyhatrükk

Annyi mindenre használjuk a háztartásban ezt az olcsó fehér port, rengeteg háziasszony erre esküszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy titkos recept, melyben a szódabikarbóna a férfiak kedvenc ételének elkészítésében játszik óriási szerepet. Mutatjuk is!

Vajon mi dolga a szódabikarbónának a csirkével?

A profi szakácsok szerint a legjobb, ha fóliával bélelt serpenyőre tett rácson sütöd a csirkét, mert így a forró levegő szépen körbejárja a sütőben, vagyis fordítás nélkül is egyenletesen sül át. Ha alacsonyabb hőmérsékleten indítod a sütést, zsír szépen kicsöpög a húsból, a felületi nedvesség pedig elpárolog. Ezután elég neki egy pár perc magasabb hőmérsékleten, hogy igazán roppanós legyen.

De van itt még egy titkos összetevő: a szódabikarbóna. Elég egy kávéskanálnyit adni a só, a fokhagymapor és a hagymapor keverékéhez, amelybe a szárnyakat sütés előtt beleforgatjuk, és máris szuperropogóssá változik a csirkeszárny.

A szódabikarbóna ugyanis lúgos kémhatású, ez pedig megemeli a csirke bőrének PH-értékét. Így a peptidek könnyebben lebomlanak, ami annyit jelent, hogy a csirkeszárnyak könnyebben megbarnulnak és ropogóssá válnak. A mennyiséggel azonban nagyon vigyázz, mert ha eltúlzod a szódabikarbóna adagját, akkor könnyen kellemetlen ízű lehet a hús. Csak egy csapott kávéskanálnyit keverj a fűszerkeverékbe – erre azért van szükség, hogy ezt a kis mennyiséget egyenletesen oszd el a csirkeszárny felületén.

Íme a tökéletes csirkeszárny receptje:

Ropogós sült csirkeszárny

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 4 teáskanál durva só (finomra őröltből a fele is elég)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A csípős mártáshoz:

  • 1/2csésze csípős szósz
  • 3 teáskanál vaj
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 1/2 csésze kék sajt
  • 1/2 csésze natúr joghurt
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál durva só
  • 1 kávéskanál hagymapor
  • A tálaláshoz 6 zellerszár

    Így készítsd el:

    1. A sütő rácsát tedd a sütőtér felső harmadába, majd melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd tegyél rá rácsot. Ha nincs rács otthon, kissé olajozd be a fóliát, és így tedd rá a csirkeszárnyakat – így azonban csak a felső oldaluk lesz igazán ropogós.

    2. Keverj össze egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, egy kávéskanál fokhagymaport, két teáskanál durva sót (finomabból a fele is elegendő), egy teáskanál borsot, és egy teáskanál hagymaport.

    3. A csirkeszárnyakat papírtörlővel töröld szárazra, majd tedd egy nagy tálba a fűszerekkel, és forgasd össze alaposan.

    4. Helyezd el a rácson a csirkeszárnyakat, de ne legyenek túl zsúfoltan. Süsd őket 25 percig, majd vedd fel a sütő hőmérsékletét 260 Celsius-fokra, és süsd tovább 25-30 percig a csirkéket, félidőben megfordítva.

    5. Amikor megsültek a szárnyak, hagyd őket kicsit hűlni a sütőn kívül – így a bőrük még ropogósabb lesz.

    6. A csípős mártáshoz keverd össze a csípős szószt a vajjal és a cukorral, majd forrald 6-8 percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá az összemorzsolt sajtot, a joghurtot, a sót, a borsot és a hagymaport.

    7. A zellerszárakat vágd fel, és rendezd el egy tányéron. A csirkeszárnyakat tedd melléjük, csepegtesd rájuk a mártást, ás máris tálalhatod.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

    origo.hu

    Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

    metropol.hu

    Áll a rakpart Budapesten, nagy a baj a Margit hídnál

    mandiner.hu

    Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

    ripost.hu

    Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

    vg.hu

    Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

    origo.hu

    Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

    travelo.hu

    Május 1-től újra felpattanhatunk a Zselic kanyargó, népszerű turistalátványosságára

    ripost.hu

    150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    "Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc