RETRO RÁDIÓ

Az emberek 83 százaléka nem tudja, mi az a tarkedli: Most van a szezonja

Az emberek 83 százaléka nem tudja, mi az a tarkedli: Most van a szezonja
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 01. 30. 10:00

Hangzása alapján sokan bútordarabra tippelnek, hiszen a tarkedli majdnem úgy hangzik, mint a hokedli. De nem és nem errõl van szó! Ez a valami nem fából készül, meg lehet enni, ráadásul nagyon finom! Mutatjuk is!

A farsangi időszakban rengetegféle fánk sül a háziasszonyok konyháiban: szalagos, csöröge, és a tarkedli, amit igen kevesen ismernek. Pedig régen nagy hagyománya volt ennek a könnyű, laktató, omlós finomságnak, érdemes újra feléleszteni!

Nem véletlen, hogy a háziasszonyok sorra osztják meg az elkészült tarkedlikról a felvételeiket Boros Vali Facebook csoportjában: ez a finomság már azok szemében is íncsiklandozóan néz ki, akik még életükben nem ettek belőle. Lekvár, porcukor egyaránt kerülhet az édes, könnyű tésztára, ahogyan a régi időkben is. A különleges alakú sütőforma mit sem változott az évek alatt, de az igen, hogy ma már nem disznózsírban, hanem többnyire olajban sül ki ez az ínyencség. Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

  • Szitáld a lisztet egy tálba, majd futtasd fel az élesztőt fél deci langyos, enyhén cukrozott tejben.
  • Készíts mélyedést a liszt közepébe, ebbe öntsd az élesztőt.
  • Add hozzá a maradék tejet és a két tojás sárgáját.
  • Mehet bele a cukor, a só és az olaj.
  • Alaposan keverd ki fakanállal.
  • Meleg helyen keleszd fél-háromnegyed órát kelesztőtálban, vagy takard le konyharuhával.
  • A megkelt tésztához add hozzá a két tojás keményre vert habját, lágyan keverd össze a tésztával, és pár percet keleszd még. Ettől lesz igazán könnyű a fánkod.
  • A tarkedlisütő mélyedéseit kend ki olajjal, és mérsékelt lángon melegítsd elő.
  • Egy-egy evőkanállal szaggass a tésztából a mélyedésekbe.
  • Mérsékelt tűzön süsd aranyszínűre a fánkocskák mindkét oldalát.
  • Lekvárral vagy porcukorral tálald
  • Tipp: Ezt a finomságot akkor is elkészítheted, ha nincs tarkedlisütőd: egyszerűen szaggass az evőkanállal forró olajba a tésztából egy-egy adagot. Így nem lesz kerek, mint a formában, de hidd el, a család nem fog tiltakozni.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.