Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2019.01.30.

Az emberek 83 százaléka nem tudja, mi az a tarkedli: Most van a szezonja

Hangzása alapján sokan bútordarabra tippelnek, hiszen a tarkedli majdnem úgy hangzik, mint a hokedli. De nem és nem errõl van szó! Ez a valami nem fából készül, meg lehet enni, ráadásul nagyon finom! Mutatjuk is!

A farsangi időszakban rengetegféle fánk sül a háziasszonyok konyháiban: szalagos, csöröge, és a tarkedli, amit igen kevesen ismernek. Pedig régen nagy hagyománya volt ennek a könnyű, laktató, omlós finomságnak, érdemes újra feléleszteni!

Nem véletlen, hogy a háziasszonyok sorra osztják meg az elkészült tarkedlikról a felvételeiket Boros Vali Facebook csoportjában: ez a finomság már azok szemében is íncsiklandozóan néz ki, akik még életükben nem ettek belőle. Lekvár, porcukor egyaránt kerülhet az édes, könnyű tésztára, ahogyan a régi időkben is. A különleges alakú sütőforma mit sem változott az évek alatt, de az igen, hogy ma már nem disznózsírban, hanem többnyire olajban sül ki ez az ínyencség. Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

  • Szitáld a lisztet egy tálba, majd futtasd fel az élesztőt fél deci langyos, enyhén cukrozott tejben.
  • Készíts mélyedést a liszt közepébe, ebbe öntsd az élesztőt.
  • Add hozzá a maradék tejet és a két tojás sárgáját.
  • Mehet bele a cukor, a só és az olaj.
  • Alaposan keverd ki fakanállal.
  • Meleg helyen keleszd fél-háromnegyed órát kelesztőtálban, vagy takard le konyharuhával.
  • A megkelt tésztához add hozzá a két tojás keményre vert habját, lágyan keverd össze a tésztával, és pár percet keleszd még. Ettől lesz igazán könnyű a fánkod.
  • A tarkedlisütő mélyedéseit kend ki olajjal, és mérsékelt lángon melegítsd elő.
  • Egy-egy evőkanállal szaggass a tésztából a mélyedésekbe.
  • Mérsékelt tűzön süsd aranyszínűre a fánkocskák mindkét oldalát.
  • Lekvárral vagy porcukorral tálald
  • Tipp: Ezt a finomságot akkor is elkészítheted, ha nincs tarkedlisütőd: egyszerűen szaggass az evőkanállal forró olajba a tésztából egy-egy adagot. Így nem lesz kerek, mint a formában, de hidd el, a család nem fog tiltakozni.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek