tóth gabi
A hideg is itt van, már hó is esett itt-ott. Vészesen közeleg az ünnep, tornyosulnak a tennivalók. Van egy különleges süti, egy sváb aprósütemény, amit hetekkel elõtte elkészíthetsz, és csak egyre finomabb és finomabb lesz. Jobb, ha elrejted valami jó helyre, hogy kitartson karácsonyig.
A sváb diós aprósütemény titka a kétféle zsiradék. Ennek köszönhetően lesz igazán omlós. A legszuperebb benne, hogy száraz helyen tárolva nagyon sokáig eláll. Kívül ropogós, belül omlós. Egy szép fémdobozban kiváló karácsonyi ajándék is lehet. Szuper könnyen és gyorsan elkészül. Előkészítés 15 perc, sütés 15 perc. Remek megoldás nem csak családi ünnepekre, hanem rendezvényekre is. Az ünnep tartalmához illően alakíthatod a sütik formáját.
1. Szórd a lisztet egy tálba. Add hozzá a zsírt és a puha margarint. Kézzel jól morzsold össze.
2. Add hozzá a kristálycukrot, vaníliás cukrot, sütőport, reszelt citromhéjat, 1 egész tojást és 1 sárgáját. Gyúrd addig, míg össze nem áll. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Akkor kész, amikor már nem ragad sem a tálra, sem a kezedre.
3. Tedd pihentetni a hűtőbe 1 órára.
4. Vedd ki, és nyújtsd ujjnyi vastagra (1 cm), és szaggasd ki az alkalomhoz illő formákkal.
5. Keverd össze az apróra vágott diót és a kristálycukrot. Kend meg a sütik tetejét a maradék, felvert tojásfehérjével, és a sütiket mártsd bele a cukros-diós keverékbe.
6. Helyezd a sütiket egymás mellé egy lapos tepsibe, diós felükkel felfelé. A tepsit se kibélelni, se kikenni nem kell.
7. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok, légkeveréses) süsd szép világos színűre. Ez 15-20 perc lesz.
8. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, szórd meg a tetejét porcukorral.