tóth gabi
A keleti végeken még él a régi hagyomány: húsvétkor nem hiányozhat a terített asztalról a sárga túró, amit szinte minden családban elkészítenek. Boros Vali, a magyar háziasszonyok gyöngye pedig elárulta a legjobb receptet.
A sárga túró tipikusan szabolcsi étel, a húsvéti hagyományok alapvető kelléke a sonka, a kolbász és a tojás mellett - írja közösségi oldalán az internet legnépszerűbb magyar háziasszonya.
A sárga túró valójában egy tojással és cukorral elkészített friss, kézműves túró, mely édes íze miatt afféle hagyományos desszert. Csak húsvétkor készítik, ez adja az étel ünnepélyes jellegét.
Hozzávaló (kb. 1kg-hoz)
Így készül:
1. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, lezserül összeverjük, de nem simára.
2. A tejhez adjuk hozzá a csipet sót és a cukrot.
3. Öntsük hozzá a tojásokat a még langyos tejhez, és lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg kicsapódik. Ez kb. 10 perc alacsony hőfokon. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leéghet! Adjuk hozzá a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot is.
4. Ekkor beleszedjük egy szűrőbe fektetett textildarabba. Hagyjuk pár percet csurogni, hűlni.
5. Majd összecsavarjuk a széleit, és jó alaposan kipréseljük. Pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetjük belőle a tejsavót. Ha lecsepegett, hűtőbe tesszük tálalásig.
6. Miután kihűlt, kibontjuk a textilből, és felszeleteljük.