
Egy véletlen elszólás lavinát indított el a magyar háziasszonyok körében. Elképesztõen heves vita alakult ki, hogy jó-e valamire, s ha igen, vajon mire a paprika csutkája.
Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: nagyanyáink jól bevált trükkjei ma is működnek és hasznosak! A régvolt időkben nyilván a szűkösség szülte az ötleteket, miért is ne alkalmaznánk ezeket mi is? Legyünk átgondoltak, spóroljunk! Bizony, egyre többen nyúlnak vissza a háztartásban a régi módszerekhez, drága szerek helyett szódabikarbónával, ecettel takarítanak, s lám, lám így is ragyog a lakás! Sajnos a régi remek ötletek közülük sok lassan a feledés homályába merül, ezért külön öröm, amikor felbukkan a múltból egy-egy zseniális megoldás.
![]()
Most éppen a paprikacsuma van műsoron! A befőzési szezon ugyan lecsengett, de vélhetően ennek kapcsán vetette fel egy háziasszony, hogy ő bizony nem dobja ki a paprika csutkáját, inkább belefőzi a húslevesbe, hiszen finom ízt ad neki. Lett is nagy ribillió a magyar háziasszonyokat tömörítő Facebook-csoportban! Többen fölöslegesnek, ostobaságnak gondolták a paprikacsutka ilyen módon történő hasznosítását - mondván úgyis annyi minden kell a rendes húslevesbe, nem pont egy konyhai hulladéktól lesz igazán jó íze...
Ugyanakkor sorra jelentkeztek olyan hölgyek is, akik bizony nem dobják ki a csutkát, sőt, újabb remek ötletekkel álltak elő! Nézzük csak, mik ezek:
Tiborné Lukács Én is belefőzöm, amikor pl. lecsót csinálok, nem dobom ki a csumát. Télen, ha veszek paprikát, 1-2 db-ot, a csumája hétvégén a levesben landol.
Irén Horváth Én még a lecsóba is beleszelem, mi így szeretjük. De én zöld fűszerpaprikát használok, októberben, ami nem pirosodik meg, azt lefagyasztom. Mivel sokat termelek, sok zöld is marad, szinte mindenbe nagyon finom.
![]()
Jutka Sipos Mikor paprikát pucolok, a csumát mélyhűtőbe teszem, és mikor húslevest főzök, akkor használom, ezt csinálom a káposzta és karfiol torzsájával is. Kár eldobni!
Irénke Molnárné Csekő A magházánál a legízletesebb a paprika, én is összegyűjtöm és levesbe teszem.
Ságiné Sereg Éva ÉN TESZEK BELE PAPRIKÁT, HA CSAK CSUMA VAN, HÁT AZT!
Zsuzsa Welsch Amikor nem telik egész paprikára, azt az egyet be kell osztani, a pörköltbe is, akkor a csuma pont elég a levesbe, gondolom, ez még a régebbi időkben volt így.
Marika Sánta A régi szegény időkben, pl. ha zakuszkát készítettél, kicsumáztad a paprikát, felfűzted és megszárítottad, majd a levesnek pont úgy megadta az ízét, ha belefőzted!
Kazinczy Tímea Ex-anyósom anno összegyűjtötte, semmit nem dobott ki. Ment a fagyóba, majd télen a levesbe.
![]()
Katalin Koncz Mivel Svédországban ritkán lehet kapni TV paprikát, a csumáját megspórolom kevés paprikával együtt és azt teszem húslevesbe, pörköltbe. De anyukámtól is láttam anno.
Ullmann Krisztina Én is rakok bele :-D isteni ízt ad a levesnek :-)
Kovács Sándor Én is hallottam, sok éve az erőlevesbe rengeteg paprikatorzsát és csumát tettünk és sok mást is. A végén 5-8 tojás fehérjével derítettük és nagyon finom volt. Persze ez a vendéglátás.
Gabriella Farkasné Simon Elárulom, hogy én a főzelékekbe is teszek. Paprikát és paradicsomot is. Kivétel a kapor-, sóska-, és spenótfőzelék.
Andrásné Koloszár Akkor még nem hallottatok csutkapörköltről!?
Bizony ám!
Zsuzsanna Kecskésné Szappanos A nagymamám lecsója volt a legjobb.. a neve ....csumalecsó... isteni volt az íze! Nem dobtak ki szinte semmit. Én is egészben teszem a levesbe is, és nagyon jó szerintem..
Noll Zsóka Én is bele szoktam a levesbe tenni, nagyon jó íze lesz.
Rozi Sulyok Ha nem is csumát, de egész zöldpaprikát főzök bele. Belegondolva, ha nem lenne idehaza paprikám, csak egy csuma, simán belefőzném!
![]()
Andrásné Sipos Amikor már nincs paprikám, bizony az elfogyasztott paprika csumáját a levesbe teszem, mag nélkül. Azt lemorzsolom...
Magdi Csaba Lecsó főzésnél mindet lefagyasztom és pár darabot télen belefőzök a levesbe!!! Kötelezőőő!
Kiss Gáborné Németh Éva Én csak a csumáját rakom bele, pedig van bőven paprikám /magostul/.
Róka György Én sose szedem ki a paprikából! Sőtt, ha pörkölt is készűl az abba tett paprika csumáját is bele teszem.
Úgy is leszűröm a végén!
Kovács Lászlóné Ludikár Teréz A paprika szárát, és a zöldes tövét levágom, és csumástól teszem a levesbe
Kovács Henriett Mindig teszek bele, anélkül nem húsleves a húsleves!
Marika Benigni Ha szegény az ember....... nem dobja ki a csumát..... és ha húslevest főz, ugyanúgy megízesíti, mint az egész paprika.....
Emese Tünde Wöller Igen hát! Gyermekkoromban, nyáron mikor lecsó volt főzve, vagy töltött paprika, vagy télire a káposztával töltött paprika el volt téve, a csumák cérnára fel voltak fűzve, megszárítva, s télen húslevesbe, csorbákba, pörköltbe mindig 2-3 darab bele volt főzve... Jó ízt adott, s ésszerűen volt hasznosítva...
![]()
Szmrekné Dankó Ágnes Én nyersen is megeszem.A legjobb!
Szabó Terézia Én is a csutkáját szeretem a legjobban. Sőt ha leszórjuk róla magot, olyan finom pörköltet lehet készíteni belőle, hogy csak na. Egy idős nénitől tanultam, " csutkapörköltnek " hívta, finom mint a velő. Én legalábbis szeretem !
Tenger Anita Nahát már megint tanultam valami újat. Soha nem teszem bele a csutkát, mert anyukám és a mamáim se tették, de ha tényleg olyan finom lesz a leves tőle legközelebb beleteszem!
Erika Lénártné Selyem Ha van, mindig teszek bele. Sokkal jobban ízesít, mint a paprika húsa. Persze egészben teszem bele, de ha van helyem a mélyhűtőben, e célból lefagyasztom a lecsó paprikacsumáit.
(Forrás: Vali Hagyományos Konyhája, Facebook)







