kulcsár edina
Amikor a férfi az utolsó cseppet is kiitta a sörös dobozból, akkor jön el a nõk ideje! Parádés kürtõs kalácsot lehet ugyanis sütni a kiürült sörös dobozok segítségével! Mutatjuk is a módszert, zseniális!
Erdélyben régi hagyománya van a nyílt tűzön sütött kürtőskalácsnak - ez afinom csemege a vásárok közkedvelt sztárja. A kürtőskalács nem véletlenül külön műfaj: hatalmas hengerekre tekerik rá a tésztát, a tűz fölött forgatva sütik meg.
Otthon eddig kevesen mertek nekiállni, hiszen nehéz ezt a módszert háztartási körülmények közt kivitelezni. A zseniális magyar háziasszonyoknak azonban erre is akadt ötletük: a tésztán kívül sörös doboz és alufólia kell hozzá.
Hozzávalók:
Így készül:
1. Kevés tejjel gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
2. Kelesszük duplájára - kb 1 óra, közben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és burkoljuk be alufóliával a dobozokat.
3. A megkelt tésztát vágjuk 3 egyenlő részre, majd ezeket is harmadoljuk. Így 9 tésztadarabunk lesz. Mindegyiket sodorjuk hosszú csíkokra, majd tekerjük fel az alufóliával bevont sörös dobozokra.
4. Kenjük át olvasztott vajjal, majd forgassuk bele a cukros dióba.
5. Mehetnek a kalácsok a sütőbe, kb. 18-20 perc alatt szép pirosra sülnek.
(Ötlet: Ildiko Marton, Facebook, Vali hagyományos konyhája)