5 éve

Szuper trükk a Séfek Séféből: ezért tették sütőbe a lisztet

Készítettél már kelt tésztát? Ha igen, tudod, hogy mindenre rettentõen érzékeny. Olyan tippet mutatott a múlt heti adásban az egyik versenyzõ, amitõl leesett az állunk.

A Séfek Séfe múlt heti adásában az egyéni feladat során a versenyzőknek ötven perc alatt kellett fánkot sütniük. Hagyunk egy kis időt, hogy feldolgozd az információt, és végiggondold, hogyan szoktad készíteni a kelt tésztákat.

Igen, lehetetlennek hangzik az ötven perc. A versenyzők azonban megugrották, sikerült időre megoldaniuk a feladatot. Ferenczfi Benjamin pedig olyan trükköt mutatott, amitől azóta is a padlón az állunk. A fiatal, civilben is szakácsként dolgozó versenyző ugyanis, mialatt megfuttatta az élesztőt, betette a lisztet a sütőbe.

Ha dolgoztál már kelt tésztával, tudod, hogy olyan, mint egy hisztis díva: nem mindegy neki, milyen a hőmérséklet a konyhában, az élesztő felfuttatásához használt víz vagy tej nem lehet túl meleg, de túl hideg sem, az érzékenyebb lelkű háziasszonyok egy ablaknyitásért képesek összeveszni a gyanútlan családtagokkal. A kelesztés és dagasztás alatt egyenletes hőmérsékletre van ugyanis szükség, egy kis baki, és már meg is öltük az élesztőt. A versenyző elmondta, hogy pontosan emiatt melegítette meg a lisztet, ugyanis a kelt tésztánál fontos, hogy minden összetevő meleg, vagy langyos legyen.

Ferenczfi Benjamin azt is elmondta, hogy a liszt felmelegítésével legalább 3-4 percet lehet spórolni a kelt tészta készítésével. De nem csak ezért zseniális a trükk: egy online fórumon háziasszonyok számoltak be arról, hogy öröm volt a tésztával dolgozni, amikor dagasztás előtt felmelegítették a lisztet. Nem tapadt, lágy lett, rugalmas, könnyű.

A fórumozók több módszerről is beszámoltak, van, aki a mikróba teszi egy percre a lisztet. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert az is megöli az élesztőt. Egy korábban nagyüzemi konyhában dolgozó kommentelő elárulta, hogy az ideális hőmérséklet a liszt számára 28-30 Celsius fok; de nem mindegy, milyen a konyha hőmérséklete, és az sem, hogy milyen évszak van. Ha nem légkondis a konyha, a nyári hőségben nem szabad az összetevőket, például az élesztőhöz használt tejet vagy vizet annyira felmelegíteni, mint télen.

Kel tésztát készíteni művészet, nem mindegy, meddig dagasztod, hányszor keleszted – és úgy látszik, a liszt hőmérséklete is döntő. De hálás feladat: a frissen sült házi kenyérnél, kiflinél nincs jobb a világon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas napkitörés érte a Földet

origo.hu

Különös dologra vállalkozott a TV2 következő Nagy Ője

borsonline.hu

"Hogy tud az ilyen tükörbe nézni" - nagy balhé lesz a Bayern Münchennél

vg.hu

Európa helyett Oroszország felé sodródhat a Balkán gyöngyszeme

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

mandiner.hu

Bukhatja a képviselői mandátumát Novák Előd

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

travelo.hu

Egy közvetlen járattal elérhető egzotikus úti cél: Jordánia

origo.hu

Ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban(x)

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

Halálos baleset: frontálisan ütközött a motoros egy autóval

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Megújult a répatorta és eszméletlen finom lett

FAZÉK

Mindennél finomabb a medvehagymás pogácsa, mutatjuk a receptet

FAZÉK

Így készül a kefires lángos: a tésztáját több napig használhatod

FAZÉK

Felejtsd el a paradicsomot: ez az olaszok új kedvence

FAZÉK

Így lesz két perc alatt mindig friss palacsintád otthon

FAZÉK

Korog a gyomrod az éhségtől? Akkor ezeket az ételeket messze kerüld el, mert csak még éhesebb leszel!

FAZÉK

Tej és liszt nélkül készül a fenséges banánpalacsinta

FAZÉK

Zöld kenyér az új őrület, finom és egészséges!