Létrehozva: 2017.09.25.

Szuper trükk a Séfek Séféből: ezért tették sütőbe a lisztet

Készítettél már kelt tésztát? Ha igen, tudod, hogy mindenre rettentõen érzékeny. Olyan tippet mutatott a múlt heti adásban az egyik versenyzõ, amitõl leesett az állunk.

A Séfek Séfe múlt heti adásában az egyéni feladat során a versenyzőknek ötven perc alatt kellett fánkot sütniük. Hagyunk egy kis időt, hogy feldolgozd az információt, és végiggondold, hogyan szoktad készíteni a kelt tésztákat.

Igen, lehetetlennek hangzik az ötven perc. A versenyzők azonban megugrották, sikerült időre megoldaniuk a feladatot. Ferenczfi Benjamin pedig olyan trükköt mutatott, amitől azóta is a padlón az állunk. A fiatal, civilben is szakácsként dolgozó versenyző ugyanis, mialatt megfuttatta az élesztőt, betette a lisztet a sütőbe.

Ha dolgoztál már kelt tésztával, tudod, hogy olyan, mint egy hisztis díva: nem mindegy neki, milyen a hőmérséklet a konyhában, az élesztő felfuttatásához használt víz vagy tej nem lehet túl meleg, de túl hideg sem, az érzékenyebb lelkű háziasszonyok egy ablaknyitásért képesek összeveszni a gyanútlan családtagokkal. A kelesztés és dagasztás alatt egyenletes hőmérsékletre van ugyanis szükség, egy kis baki, és már meg is öltük az élesztőt. A versenyző elmondta, hogy pontosan emiatt melegítette meg a lisztet, ugyanis a kelt tésztánál fontos, hogy minden összetevő meleg, vagy langyos legyen.

Ferenczfi Benjamin azt is elmondta, hogy a liszt felmelegítésével legalább 3-4 percet lehet spórolni a kelt tészta készítésével. De nem csak ezért zseniális a trükk: egy online fórumon háziasszonyok számoltak be arról, hogy öröm volt a tésztával dolgozni, amikor dagasztás előtt felmelegítették a lisztet. Nem tapadt, lágy lett, rugalmas, könnyű.

A fórumozók több módszerről is beszámoltak, van, aki a mikróba teszi egy percre a lisztet. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert az is megöli az élesztőt. Egy korábban nagyüzemi konyhában dolgozó kommentelő elárulta, hogy az ideális hőmérséklet a liszt számára 28-30 Celsius fok; de nem mindegy, milyen a konyha hőmérséklete, és az sem, hogy milyen évszak van. Ha nem légkondis a konyha, a nyári hőségben nem szabad az összetevőket, például az élesztőhöz használt tejet vagy vizet annyira felmelegíteni, mint télen.

Kel tésztát készíteni művészet, nem mindegy, meddig dagasztod, hányszor keleszted – és úgy látszik, a liszt hőmérséklete is döntő. De hálás feladat: a frissen sült házi kenyérnél, kiflinél nincs jobb a világon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál