kulcsár edina
Sütni nem kell. Egy kis kevergetés, hûtés, és máris kész az ellenállhatatlan finomság. Három receptet mutatunk, amit percek alatt elkészíthetsz.
A legkönnyebben elkészíthetővel kezdjük, és haladunk a picit nehezebb felé.
Hozzávalók:
a csokoládékrémhez:
a vaníliakrémhez:
Elkészítése:
1. Forrásban levő víz fölött egy tálban olvaszd fel a csokoládét, add hozzá az olajat és keverd simára.
2. Elektromos habverővel jól keverd el a vaníliakrém összetevőit, amíg könnyű és puha nem lesz.
3. Kend meg a babapiskóta egyik felét málnalekvárral, másik felét vaníliakrémmel.
4. Illeszd össze őket és félig mártsd bele a felolvasztott csokoládéba.
5. Hagyd kihűlni és tárold légmentesen záródó dobozkában, hogy tovább puhuljon.
Hozzávalók 3 pohárhoz:
A krémhez:
Elkészítése:
1. Az enyhén rumos és porcukorral édesített kávéban egyesével forgasd meg a babapiskótákat (kb. 2-3 másodperc) és tedd a pohár aljára.
2. Egy lábasban tegyél fel vizet a tűzhelyre forrni.
3. Egy tálban keverd össze a tojásokat a kristálycukorral, majd mikor a víz felforr, tedd rá a vízgőzre a tojásos keveréket. Lassan, folyamatosan keverd, amíg fel nem melegszik.
4. A behűtött tejszínből verj kemény habot, majd tedd a hűtőbe.
5. A mascarponét keverd simára egy tálban.
6. Ha meleg a tojás, vedd le a gőzfürdőről és kihűlésig habosítsd, hogy kemény habot kapj.
7. Vedd ki a tejszínhabot a hűtőből és óvatosan keverd hozzá a mascarponét.
8. A massza egy részét rakd a pohárba, majd helyezz rá ismét egy réteg beáztatott babapiskótát. Ismét massza, ismét piskóta, amekkora a pohár.
9. Egy-két óra hűtőben pihentetés után hintsd meg kakaóporral és már fogyaszthatod is.
- megkoronázva tejszínhabbal és málnával, ribizlivel és áfonyával.
Hozzávalók a málnahabhoz:
A hab elkészítése:
1. 3/4 csésze tejszínbe öntsd bele a vízben elkevert zselatinport. Tedd félre, hogy összeérjenek.
2. Keverd össze a cukrot és a tojásfehérjét, hogy halványsárga masszát kapj.
3. Közepesen nagy fazékban forrald fel a tejet!
4. Önts lassan a forró tejből a tojássárgájára, hogy temperálja, majd öntsd hozzá a maradék tejet is és keverd el alaposan.
5. Öntsd vissza a folyadékot a lábasba és főzd gyenge lángon, amíg besűrűsödik.
6. Vedd le a tűzről és keverd bele a málnát, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni.
8. Habverővel verd fel a zselatinos tejszínhabot, amit keverj össze a masszával.
A charlotte-kosárkák elkészítése:
1. Hat gyűrűformát - pl. linzerkivágót - bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy egy vékony réteg keletkezzen a gyűrű alján. A babapiskótából helyezz erre vékony réteget és állítva is helyezz piskótákat a gyűrűforma oldalára. Így kisebb hengereket kapsz, amelyeknek az oldala babapiskóta lesz.
2. Oszd el egyenlően a gyűrűk között a habot. Hűtőszekrényben hűtsd, amíg megdermed.
3. Ha lehűlt, távolítsd el az öntőformát, rakj a tetejére tejszínt és friss bogyósokat - málnát, ribizlit, epret!
Kész is a mennyei finomság.