kulcsár edina
Ez a klasszikus desszert méltó lezárása lehet egy ünnepi menüsornak. Mindennél finomabb isteni pohárkrém, kápráztasd el vele a családodat!
Gondoltad volna, hogy feles poharaidban nem csak pálinkát, hanem ilyen mesés álomdesszertet is fel lehet szolgálni? Nemcsak hihetetlenül gusztusosan fog kinézni ez a réteges finomság, de pont akkorák az adagok, hogy ez még nem számít igazán bűnözésnek.
Álomkönnyű, kellemesen savanykás krém ropogós kekszrétegen, isteni finomság. Kóstold meg te is!
Hozzávalók rétegeként:
Az aljához:
A citromkrémhez:
A habhoz:
Így készítheted el:
Az alapot:
1. Tördeld morzsalékosra a kekszet, keverd hozzá a mandulát és a kristálycukrot is.
2. Ha kész, gyúrd össze a szobahőmérsékletű vajjal.
A citromkrémet:
1. A tojásokat üsd bele egy hőálló tálba, add hozzá a plusz tojássárgáját, öntsd bele a cukrot és a citromlevet.
2. Tedd gőz fölé az edényt, kézi habverővel folyamatosan kevergesd, hogy csomómentes legyen.
3. Nagyjából 10-12 perc alatt besűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzhelyről, kanalazd bele a szobahőmérsékletű vajat és reszeld bele a citrom héját.
4. Alaposan keverd össze az egészet, majd egy alufóliával takard le a tetejét, hogy az ne ráncosodjon össze.
5. Ha már valamennyire kihűlt, tedd a hűtőbe kb 2 órára.
A habot:
Közvetlenül a pohárkrém összeállításakor készítsd!
1. A tojásfehérjékből verj kemény habot, majd fokozatosan szórd bele a cukrot, add hozzá a tejszínport és a vaníliakivonatot. A cukortól masszív, apró buborékos, krémszerű lesz a hab.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Rétegezheted a feles poharakat: először a kekszes masszával töltsd meg mindet kb. a negyedéig. Erre kanalazz egy réteg citromkrémet, ezután egy réteg habot, majd megint egy réteg citromkrémet. Végül egy tejszínhabnyomóba tölts habot, és csúcsosítsd a tetejét. Egy karamellizáló pisztollyal égesd meg fölül, hogy édesen barna legyen minden falat.