tóth gabi
A fõtt tojás héját leszedni olykor igazi kihívás. Ezzel az egyszerû trükkel azonban mindig tökéletesre sikerül a mûvelet!
A tojáspucolás undok egy feladat, legszívesebben mindenki kihagyná.
Legtöbbször az a baj, hogy a tojáshéj belső lágy hártyája magával rántja a tojásfehérje egy részét, sőt nem ritkán a fehérje a sárgájáig beszakad. Márpedig ez pazarlás, hiszen a tojás hasznos része így sokkal kisebb, nem mellesleg bűnronda lesz. Szerencsére létezik néhány trükk, mely megelőzi azt az általános problémát.
Mindenki más módszer mellett teszi le a voksát, de egy biztos:
a szódabikarbóna ez esetben is csodákra képes!
Adj a főzővízhez egy evőkanálnyit belőle és biztosan nem lesz többé gondod a pucolással! A nátrium-hidrogénkarbonát, azaz a szódabikarbóna ugyanis hő hatására megváltoztatja a tojás környezetének - azaz a főzővíznek - a pH-értékét, ez pedig hatással van a tojás viselkedésére is. Így a héj kevésbé tapad hozzá a fehérjéhez, könnyedén le fog válni róla.
Egyetlen mozdulattal leszedheted, szinte egyben lejön az egész.