kulcsár edina
Meglepõ trükköt mutatunk, mely rendkívül egyszerû, mégis nagyon hasznos.
A konyhában néha történnek balesetek. Hiába teszünk mindent a legjobb tudásunk szerint, előfordul, hogy hiba csúszik a tökéletes ebéd vagy vacsora elkészítésébe, és ilyenkor bizony jól jönne valami gyors megoldás, ami elhárítja a bajt. Az alábbi trükköknek jó hasznát veszed, ha menteni kell, ami még menthető...
Szódabikarbóna a pecsenyére vagy pörköltbe
Ha összeütsz egy pörköltalapot, esetleg finom húst készítesz pecsenyelével, akkor megesik, hogy a szósz olajosabb lett a kelleténél. Aggodalomra semmi ok: 1 csipet szódabikarbóna segít a gondon, és emészthetővé teszi az olajat. Vigyázz, hogy 2 csipetnél többet ne használj, mert akkor már érződni fog az íze, amit nyilván nem szeretnél.
Elsózott ételbe kristálycukor
Az elsózott étel egyik legismertebb helyreállítója a krumpli. De mi van, ha éppen nincs otthon belőle? 1 teáskanál kristálycukortól még nem lesz édes egyetlen szaft sem, viszont kitűnően ellensúlyozza a túlságosan sós ízt.
Megrepedt tojáshoz ecet
Forró vízbe dobtad a tojást, hogy megfőzd, de megrepedt a héja? Nyugi, nem fog belőle kicsorogni a fehérje, ha a vízhez adsz egy teáskanál ecetet. Ez a módszer megoldja a gondod, és nem esik baja a tökéletes főtt tojásnak sem.
Túl fokhagymás levesbe petrezselyem-filter
Ha a levesed vagy bármi más ételed túlságosan fokhagymás lett, akkor egy teatojásba rakj friss petrezselymet (szárral együtt), majd áztasd bele 5 percre az ételbe. Az aromája ellensúlyozni fogja a fokhagymát, sőt magába is szívja annak ízét, így az áztatás után vedd ki a petrezselyem-filtert, és véget is ér a túl erős aroma.
Mostantól ne kanállal szedd le a leves zsírját! Tudunk jobbat!
Te is kanállal szoktad leszedegetni a zsírkarikákat a leves tetejéről? Van ennél hatékonyabb megoldás is, amely nem tart ennyire hosszú ideig. Ha nyers tojásfehérjét öntesz a levesbe, akkor az magába szívja az olajat, amikor pedig a hő hatására megfő és összerándul, pofonegyszerűen ki tudod kanalazni. Ha nem bízol ebben a technikában, akkor a szakértők szerint ügyes és hatásos eljárás, ha jégkockát dobsz a levesbe, éppen csak arra a rövid időre, míg a tetején megdermed a zsír. A megdermedt részeket egyetlen mozdulattal ki tudod kanalazni, a jégkockákat pedig persze gyorsan vedd is ki az ételből, mielőtt szétolvadnának.