kulcsár edina
Hogy mitõl lesz igazán finom a házi sült krumpli? Íme hozzá néhány remek ötlet!
A sült krumplit mindenki szereti, de sajnos ritkán sikerül olyan finomra, mint az éttermekben. Pedig semmi ördöngösség nincs benne, hogy épp olyat készíts, mint egy profi szakács.
A következő alapvető hozzávalók kellenek ahhoz, hogy kiváló hasábburgonyát tudj otthon készíteni;
egyszerű, hagyományos sütni való burgonya, növényi olaj és só.
A legfontosabb, hogy sütés előtt mindig sózd be a krumplit, hogy veszítsen nedvességtartalmából és könnyebb legyen megsütnöd. Ha konyharuhán hagyod állni, a textil ki is szívja a nedvességet.
Ha bevállalós vagy és szereted az új ízeket, érdemes megpróbálnod hozzá a gombás sót, vagy a kacsazsírt is. Nézzük a többi ötletet!
Ha eddig sosem nézted meg, milyen krumplit vettél, akkor itt az ideje, hogy vásárláskor előnybe részesítsd, amire rá van írva, hogy sütni való. A burgonyaábécéből az "A" jelölésűt vásárold, ha finom sült krumplit szeretnél készíteni.
De az édesburgonya is nagyon finom megsütve!
A hasábokra vágott krumplit sütheted sütőben, egyszerűen sütőpapíron, olajozva, sózva, és ha szereted, akár rozmaringgal, fokhagymával megszórva.
Nem kell ragaszkodnod a megszokott hasábburgonya-formához, ma már rengeteg különféle formát tudsz készíteni: a spirálvágón keresztül, az uborkagyalun át kisebb sütiformákat felhasználva tudod érdekessé, változatossá tenni a sült krumplit.
A megszokott sózás helyett használj gombás sót, vagy vargánya port. A megsült krumplira tehetsz citromhéjjal feldobott sót, vagy akár fokhagymásat, amihez éppen kedved van. Nyugodtan kombinálj és próbálj ki szokatlan ízeket is, használj hozzá fűszernövényeket, vagy más országokban használt fűszereket akár.
A sütőolajba tegyél 1-2 babérlevelet amikor sütöd a krumplit. Nagyon érdekes íze lesz a sült krumplinak tőle.
De nagyon finom lesz a sütőben sült burgonya, ha előtte megforgatod pirospaprika, mustár, bors keverékében. Ne hagyd benne túl hosszú ideig, mert intenzív lesz az íze.
A jól megszokott sós-olajos ízhez társuló ketchupot felejtsd el! Használj új szószokat. Mondjuk egy remek sülthagyma-krémet, citromos majonézt, vagy egy nagyobb darabokra tört fekete bors mártást.
Az ízlelőbimbóid biztosan élvezni fogják!