kulcsár edina
Nézd meg, hogy a világ különbözõ pontjain milyen fantasztikus ötletekkel állnak elõ kávéimádók! Így magad is újíthatsz a megszokott reggeli feketén.
Az emberek nagyon különbözőek világszerte, egyvalami azonban mégis azonos bennük: mindenki imádja a meghitt reggeli rituálét, ahogy álmosan nyúl a csésze után, és belekortyol a forrón gőzölgő kávéba.
Ami viszont mégis eltérő a kora reggeli kávészertartás során, az a forró fekete elkészítésének és fogyasztásának módja.
Például mi, magyarok valószínűleg ritkán gondolunk arra, hogy borssal, citrommal vagy esetleg sajttal ízesítsük a kávét, holott máshol ez teljesen bevett szokás.
A megpörkölt és finomra őrölt kávét speciális rézfazékba (cezve) porciózzák, erre öntik rá a forró vizet, majd az így készült italt szűretlenül kortyolják el.
Finnországban apró sajtdarabkákat öntenek le kávéval, ami elsőre ugyan furcsán hangzik, de a rénszarvasok földjén élők imádják ezt a kombót.
Mennyiségre hasonló, mint a latte, de a gőzölt tejhabot az ausztrálok eszpresszóra öntik, vagyis egy kicsit erősebben fogyasztják, mint amilyen a mi ízlésünk szerinti cappuccino.
A malájok erre a finom, de erős italra esküsznek, melyet hidegen és melegen is fogyasztanak: egyharmad rész feketekávé, kétharmad rész fekete tea, tejjel.
Az igazi olasz eszpresszót citrommal fogyasztják, mondván, hogy ez a módszer előhozza az édes ízeket a kávéból.
A közismerten erős és édes vietnami feketét durván őrölt, sötét pörkölt kávéból készítik. A lefőzött kávét sűrített tejjel édesítik, jéggel lehűtik, majd átszűrve, jég nélkül fogyasztják.
Lassú tűzön, fahéjrudacskákkal együtt főzik a mexikói kávét, és finomítatlan nádcukorral édesítik. Hazai agyagedényekben szervírozzák, a helyiek szerint így még finomabb a kávé íze.
1957-ben a Nescafé által bemutatott jegeskávé a legnépszerűbb ital a görögöknél, instant kávéból, tejszínhabbal a tetején.
Amennyire a Caipirinha a nemzeti italuk, annyira a nemzet kávéja a cafezinho. Nem múlhat egy nap sem az eszpresszóhoz hasonlóan erős kávé nélkül a braziloknál, melyet előre beédesítenek, ugyanis cukorral együtt főzik le.
Guiena-borssal és esetenként szegfűszeggel ízesítik a kávébabot, majd így őrlik és pörkölik meg a szemeket. Forró vízzel nyakon öntik, és szűrve fogyasztják.
Azok számára, akik a kávét édesen szeretik, szinte kötelező! Sűrített tejre azonos mennyiségű presszókávét töltenek, így intenzíven vastag és cukros kávé lesz az eredmény.
A bécsi kávé hasonló a capuccinóhoz: az eszpresszó tetejére gőzölt tej és tejhab kerül, de kakaóporral megszórt tejszínhabbal teszik még különlegesebbé.
Az ír feketét természetesen ír whiskyvel bolondítják meg, kis cukorral és tejhabbal a tetején, forrón isszák.
A sötét és illatos kávét különböző fűszerekkel, például kardamommal, fekete borssal, fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval ízesítik.
A franciák szívesen isszák reggeli italukat egyenlő rész kávé-gőzölt tej kombinációban. Nagy pohárban szervírozva a croissant mártogatáshoz.
Lehet, hogy kicsi, de legalább annyira erős: ilyen az igazi kubai eszpresszó, cukorral főzve.