RETRO RÁDIÓ

Elképesztő szilvásgombóc-trükk! Ezt sose gondoltad volna!

Elképesztő szilvásgombóc-trükk! Ezt sose gondoltad volna!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 19. 17:55

Bendegúz óta tudjuk, hogy a szilvás gombóc lehet akár olyan kemény is, mint egy katonai gumilövedék. Néhány ügyes praktikával azonban tökéletes állagú és szuper finom gombócod lehet.

Szilvásgombóc-ügyben augusztus vége, szeptember eleje a magyar főszezon. Biztos minden családban van jól bejáratott szilvás gombóc recept, de talán jól jön néhány kipróbált trükk, amitől tényleg tökéletes lesz ez a feledhetetlen nyár végi finomság.

Ha igazi gombócot akarsz enni, felejtsd el a diétát! A gombócba bizony krumpli és a fehér liszt kell!

1. A gombóc tésztájához mindig fehér héjú krumplit használj! A hagyományos krumplinyomóval áttört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet használj. Például: 1,5 kg krumpli, 1/2 kg liszt, 2 tojás, pici só. Cukor a tésztába nem kell, de ha gondolod, tehetsz hozzá 1 evőkanállal.


2. A tésztát szép vékonyra nyújtsd, bőven lisztezd közben, hogy ne ragadjon. 2-3 mm-nél ne legyen vastagabb. Kb. 10-10 cm-es négyzetekre vágd, ezek közepére magtalanított kisméretű szilvát tegyél. A szilvák közepére 1-1 mk. fahéjas cukrot szórj.

3. Így könnyen tudsz gombócokat formálni.

4. Mindig lobogó forró vízben főzd a gombócokat, de egyszerre 5-nél ne tegyél többet a fazékba. Így kevésbé sérülnek. Ha feljöttek a víz színére a gombócok, ne vedd ki őket azonnal, néhány másodpercig még puhuljanak.

A vékony tésztában hamar megfő a szilva és illatos puha elegyet alkot a fahéjas cukorral!

Ha gondosan dolgozol, egy gombóc sem durran ki!

5. A kifőtt gombócokat ne a prézlire szedd, hanem egy hideg vízzel teli tálba! Hagyd, hogy így hűljenek addig, míg a következő adag kifő. Persze annyi gombócot, amennyit hirtelen megesztek, nem kell visszahűteni!

6. A lehűtött gombócokat lecsepegtetés után óvatosan pakold át egy lapos tálra. De nem a prézlire!

Ha így, csupaszon, hempergetés nélkül állnak a gombócok fogyasztásig, szinte biztos nem durrannak szét!

7. Most jön az attrakció! A prézli! Valószínűleg te is úgy csináltad eddig, hogy kevés olajon vagy vajon pirítottál sok prézlit. (Használj vajat, sokkal, de sokkal finomabb úgy!) De ami a lényeg: kellemesebb lesz a végeredmény fordítva! Sok vajon piríts kevés prézlit!

A prézli beszívja a zsiradékot, de ahogy pirul, inkább olyan, mint egy rotyogó pép, nem morzsalékszerű!

8. A gombócokat frissen forrón forgasd morzsába - de csak annyit, amennyit megesztek. A későbbi étkezések alkalmával mindig frissen forgasd morzsába a korábban kifőzött gombócokat. Előtte a még csupasz gombócokat mikróban melegítsd meg.

Csodálatos illatú, illetve tökéletes állagú lesz így a gombóc, és MINDIG ropogós a bundája. De a legjobb, hogy szinte soha sem pukkan ki - pedig vékony a tésztája!

Tökéletes és isteni finom!

Fahéjas cukorral kínáld!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.