6 éve

Elképesztő szilvásgombóc-trükk! Ezt sose gondoltad volna!

Bendegúz óta tudjuk, hogy a szilvás gombóc lehet akár olyan kemény is, mint egy katonai gumilövedék. Néhány ügyes praktikával azonban tökéletes állagú és szuper finom gombócod lehet.

Szilvásgombóc-ügyben augusztus vége, szeptember eleje a magyar főszezon. Biztos minden családban van jól bejáratott szilvás gombóc recept, de talán jól jön néhány kipróbált trükk, amitől tényleg tökéletes lesz ez a feledhetetlen nyár végi finomság.

Ha igazi gombócot akarsz enni, felejtsd el a diétát! A gombócba bizony krumpli és a fehér liszt kell!

1. A gombóc tésztájához mindig fehér héjú krumplit használj! A hagyományos krumplinyomóval áttört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet használj. Például: 1,5 kg krumpli, 1/2 kg liszt, 2 tojás, pici só. Cukor a tésztába nem kell, de ha gondolod, tehetsz hozzá 1 evőkanállal.


2. A tésztát szép vékonyra nyújtsd, bőven lisztezd közben, hogy ne ragadjon. 2-3 mm-nél ne legyen vastagabb. Kb. 10-10 cm-es négyzetekre vágd, ezek közepére magtalanított kisméretű szilvát tegyél. A szilvák közepére 1-1 mk. fahéjas cukrot szórj.

3. Így könnyen tudsz gombócokat formálni.

4. Mindig lobogó forró vízben főzd a gombócokat, de egyszerre 5-nél ne tegyél többet a fazékba. Így kevésbé sérülnek. Ha feljöttek a víz színére a gombócok, ne vedd ki őket azonnal, néhány másodpercig még puhuljanak.

A vékony tésztában hamar megfő a szilva és illatos puha elegyet alkot a fahéjas cukorral!

Ha gondosan dolgozol, egy gombóc sem durran ki!

5. A kifőtt gombócokat ne a prézlire szedd, hanem egy hideg vízzel teli tálba! Hagyd, hogy így hűljenek addig, míg a következő adag kifő. Persze annyi gombócot, amennyit hirtelen megesztek, nem kell visszahűteni!

6. A lehűtött gombócokat lecsepegtetés után óvatosan pakold át egy lapos tálra. De nem a prézlire!

Ha így, csupaszon, hempergetés nélkül állnak a gombócok fogyasztásig, szinte biztos nem durrannak szét!

7. Most jön az attrakció! A prézli! Valószínűleg te is úgy csináltad eddig, hogy kevés olajon vagy vajon pirítottál sok prézlit. (Használj vajat, sokkal, de sokkal finomabb úgy!) De ami a lényeg: kellemesebb lesz a végeredmény fordítva! Sok vajon piríts kevés prézlit!

A prézli beszívja a zsiradékot, de ahogy pirul, inkább olyan, mint egy rotyogó pép, nem morzsalékszerű!

8. A gombócokat frissen forrón forgasd morzsába - de csak annyit, amennyit megesztek. A későbbi étkezések alkalmával mindig frissen forgasd morzsába a korábban kifőzött gombócokat. Előtte a még csupasz gombócokat mikróban melegítsd meg.

Csodálatos illatú, illetve tökéletes állagú lesz így a gombóc, és MINDIG ropogós a bundája. De a legjobb, hogy szinte soha sem pukkan ki - pedig vékony a tésztája!

Tökéletes és isteni finom!

Fahéjas cukorral kínáld!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!