RETRO RÁDIÓ

Egész életedben rosszul használtad a sót! Elmondjuk azt is, hogy miért

Egész életedben rosszul használtad a sót! Elmondjuk azt is, hogy miért
A
Szerző
A
Létrehozva2016. 07. 18. 12:50

Te is ugyanúgy sózod a különbözõ húsokat? Ne tedd! Sütés elõtt mindegyik más-más bánásmódot igényel.

Levesekhez, főzelékekhez a durva szemű só is megfelel, a halat és a húst inkább finom szemű sóval ízesítsd. Máshogy kell azonban sóznod a sertéshúst, másképp a marhát, a csirkét és persze a halakat.

1. A sertéshúst ne sózd be előre!

Ha egész éjszakán át sóban áll, kiszárad.  A karajt és a combot legjobb közvetlenül sütés előtt besózni.

2. Marhasteak esetében 75 perc sózási idővel számolj!

A hús felszínén 10-15 perc elteltével víz jelenik meg, mert a só a hús természetes levét felszínre "húzza".  A sózási idő leteltével mosd le a húst, majd alaposan töröld le. Ezután süsd ki!  Ha nem akarod, hogy a húst sós-vizes lé vonja be, akkor kevés olajjal keverd össze először a sót, majd ezzel az olajjal kend meg a marhahúst.

3. Darált hús: fontos a sorrend!

Csak a már ledarált húst sózd! Még jobb lesz, ha a gyengén besózott húst 24 órán át pihenteted, és csak azután darálod le.

4. Csirkehús: ezt tudtad?

Magas víztartalma miatt érdemes különösen precízen eljárnod.  Ahhoz, hogy igazán omlós legyen a husi, sütés előtt legkevesebb 6 órával dörgöld át sóval a feldarabolt csirkét. Ha csak vastagabb húsokat (comb, mell) teszel a tepsibe, akár 24 órával előbb is sózhatsz. Ha egészben sütöd a csirkét, 48 órával korábban is besózhatod.

5. Mi a helyzet a halakkal?

A halakat közvetlenül a párolás, sütés előtt kell megsózni kívül és belül, aztán rögtön serpenyőbe vagy grillrácsra kerülhetnek.

6. A bárány: hagyd állni a sóban! 

A bárány olykor túl karakteres illatanyagait tompítja, finomítja a sóban való pácolás, így érdemes elkészítés előtt akár két nappal korábban lesóznod a húst. Még eredményesebb lehetsz, ha rozmaringgal egészíted ki a sókezelést: a sózott, friss rozmaringgal fűszerezett bárány húsa sokkal finomabb, aromái kiegyensúlyozottabbak, gazdagabbak és teltebbek lesznek.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.