tóth gabi
Ismerd meg közelebbrõl ezt a különleges aromájú zöldséget, megváltozik az életed!
A méltánytalanul háttérbe szorult paszternák az egyik legkülönlegesebb aromájú zöldségünk! Kinézetre a fehérrépához hasonlít, de attól még ez a zöldség nagyon más!
Ha megkóstolod, ráébredsz, íze egészen más tartományban mozog. Az édes, fűszeres ízű zöldségből fantasztikus ételeket készíthetsz, ráadásul szuper egészséges!
A paszternák jelentős folsav, kalcium, kálium, B1, B-2, B-3, és C vitamint tartalmaz, ezen kívül magas rosttartama miatt tökéletesen szabályozza az emésztést!
Remekül helyettesítheted vele a krumplit, ráadásul kevesebb kalóriát juttatsz a szervezetedbe.
A nagy üzletláncok zöldséges pultjain szerencsére már rendszeresen kapható, de a piacokon is itt-ott megtalálhatod ezt a szuper zöldséget. Érdemes beszerezned belőle, mivel a levesen kívül számtalan különleges és jóízű ételt készíthetsz belőle!
Mutatjuk a legjobbakat:
1 kis fej karfiolt és 4-5 paszternákot pucolj meg, aprítsd kis darabokra és kevés zsiradékon 1-2 gerezd fokhagymával pirítsd meg. Közben egy másik serpenyőben a karikára szeletelt hagymát és a kockára vágott almát pirítsd, karamellizáld. A zöldségeket tedd turmixba, öntsd fel húsleves levével és pürésítsd össze. Fűszerezd ízlésed szerint. A krémlevest karamellizált hagymával, almával a tetején tálald.
Párold puhára a megtisztított és felaprított paszternákot. Szűrd le, majd csirkehúslevével és pirított szalonnával turmixold krémesre. Sózd borsozd ízlés szerint, a végén szórd meg apróra vágott petrezselyemmel a pürét!
Reszeld le nagyobb lyukú reszelőn a paszternákot. Kevés olajon pirítsd meg, tegyél hozzá zöld fűszereket (zsályát, kakukkfüvet, friss gyömbért), kavard össze, végül keverd össze a főtt rizzsel.
Vágd vékony hasábokra és süsd ki olajban, vagy sütőben.
A sárgarépa és a paszternák szuper párosítás! A hasábokra vágott sárgarépát és paszternákot spricceld meg olajjal és fűszerezd, só, bors, fokhagyma és rozmaring keverékkel. Sütőben süsd készre!
Édeskés szuper chipset készíthetsz egyszerűen, ráadásul szuper egészséges! Szeleteld vékony karikákra a megtisztított paszternákot, majd rendezd egymás mellé a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Spricceld meg vékonyan olajjal és süsd a sütőben ropogósra!
Ezen kívül a paszternák számos variációs lehetőséget rejt magában. Kiránthatod, teheted süteménybe, de akár lekvárt is készíthetsz belőle!