RETRO RÁDIÓ

Megdőlt a nagy kávé-mítosz! A szakértők is csak vakarják a fejüket...

Megdőlt a nagy kávé-mítosz! A szakértők is csak vakarják a fejüket...
Gaál József
Szerző
Gaál József
Létrehozva2016. 06. 29. 09:00

Sokan az erõsebb pörkölésû kávéra esküsznek. Mások viszont úgy szeretik, ha a szemeket éppen csak egy kicsi hõhatás éri, hogy gyengébb legyen a forró fekete... Ki kell, hogy ábrándítsuk olvasóinkat!

Legtöbben azért iszunk meg minden reggel egy bögre kávét, hogy a benne található koffein lendületet adjon és megkönnyítse a napindítást. Vannak az erősen pörkölt fekete hívei és olyanok is, akik a halvány barna kávébabokra esküsznek.

Az ízük természetesen a pörkölés függvényében változik, de sokan azt gondolják, hogy minél feketébb egy kávé annál erősebb, annál több benne a koffein!

Ez az elképzelés téves!

Bármilyen színűre is pörköljük a kávét, az ereje nem változik. A koffein molekula elég stabil, ilyen mértékű hőhatás nem indítja bomlásnak. Így, ha erős kávét szeretnénk, ne a pörkölés mértékétől várjuk a megoldást, hanem a kávébab fajtájától. A világ két nagy kávétípusa az Arabica és a Robusta. Míg az előző a drágább és ízletesebb, addig az utóbbi keményebb és olcsóbb. Viszont a Robusta átlagosan 20%-kal több koffeint tartalmaz, csészénként körülbelül 600 mg-ot.

Tehát ha legközelebb pörköltségi állapot szerint választanál kávét, leginkább az íz miatt tegyed. A gyengén pörköltnek világosabb az árnyalata és arányaiban több savat tartalmaz. A jobban pörköltnek feketébb színe lesz és simább, könnyedebb íze. Ha viszont több koffeinre vágysz, akkor jobban teszed, ha lefőzöl még egy feketét!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.