tóth gabi
Egy új tudományos kutatás eredménye teljesen megváltoztathatja a kávézásról eddig kialakult képet. Úgy tûnik, az igazán jó forró feketéhez elõször egy mélyhûtõ kell!
Az igazán hozzáértők mindig azt mondták, frissen pörkölt kávét vásároljunk a legteljesebb íz érdekében.
Ehhez képest a Bath University legfrissebb tanulmánya azt állítja, hogy akkor lesz igazán finom és ízletes a kávé, ha a szemeket felhasználás előtt egy időre a mélyhűtőbe rakjuk. Felfedezték ugyanis, hogy a fagyott állapotú kávé alkalmasabb az őrlésre, mivel alacsony hőmérsékleten sokkal egyenletesebben és kisebb részecskékre őrlődik a kávébab állománya. Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen feldolgozás mellett sokkal kevesebb kávéból több ízt lehet kivonni.
A kutatók a helyi Colonna&Smalls kávézóiban tesztelték a kávébabokat egyre hidegebb hőmérsékleten: szobahőmérséklettől egészen a folyékony nitrogén eléréséig, vagyis a -161 celsius fokig. Azt tapasztalták, hogy a hidegebb kávészemeket egyenletesebben lehet őrölni és a vizsgálati csészékbe egyre finomabb kávé került attól függően, hogy mennyivel alacsonyabb hőmérsékletűből őrölték.
A kísérletről az egyik legelismertebb kávépörkölőt, Josh Groff-ot is megkérdezték a Stumptown-tól, aki elmondta, hogy még sosem pörköltek kávét fagyott kávébabból. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy minél jobb minőséggel kezdjük a folyamatot, annál jobb lesz a végeredmény is, függetlenül a bab kezelésétől vagy egyenletességétől. Jobb minőségű kávébabból finomabb lesz a kávé!
Forrás: huffingtonpost