tóth gabi
Meg fogsz lepõdni, hogy még ezt az egyszerûnek vélt dolgot is lehet máshogy készíteni!
Vannak dolgok, amikről azt hiszed, hogy képtelenség elrontani. A jégkocka elkészítése is ezek közé tartozik. Nincs is ennél egyszerűbb, ugye? Kinyitod a csapot, megtöltöd a tálcát vízzel és mehet is a fagyasztóba. Pár óra múlva már hűtheted is vele kedvenc italodat.
Ha azonban azt szeretnéd, hogy minél hamarabb használhasd a jégkockáidat, akkor most figyelj, mutatjuk a trükköt!
A megoldás rémesen egyszerű! Ne a hideg vizes csapot nyisd meg, hanem a meleget! Igen, jól látod, a meleget!
Minél melegebb vizet használsz ugyanis, annál hamarabb fagy meg !
A jelenség valódi okát igazán még senki nem fejtette meg, de van rá egy elmélet, az úgynevezett mpemba-paradoxon. Ennek lényege, hogy ha két tálcát teszel a fagyasztóba az egyiket meleg, a másikat hideg vízzel töltve, kiderül, hogy a fagyasztás során több meleg, mint hideg víz párolog el, így a fagypontot két különböző mennyiségű folyadék éri el: az eredetileg melegebből kevesebb lesz. Kevesebb folyadék pedig gyorsabban fagy meg ugyanolyan körülmények között, mint több.
Ravasz, ugye?