Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2016.03.22.

Soha többé ne tedd a krumplit a hűtőbe, életveszélyes!

Megdöbbentõ kutatási eredmények kerültek nyilvánosságra a burgonyával kapcsolatban, jobb, ha te is betartod a tárolási és fõzési szabályokat!

Szerző Dove

Ahogy a %RIPOST% már írta, vannak élelmiszerek, amiknek nem tesz jót, ha a hűtőben tároljuk, mostantól a burgonyát is ide kell sorolni, nem is akármiért!

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye szerint

"... amikor a burgonyát betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később, sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy, a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület..."

fogalmaz a hivatal.

Utánajártunk, hogy mi is az az akrilamid. Ezt a vegyületet alapvetően az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják. De természetes módon is előállítható, mégpedig magas szénhidráttartalmú ételek 120-150 fokra történő hevítése folyamán.(NÉBIH információ).

Ugyanezért érdemes kerülni a chipset is.

Az akrilamid hatásáról a szervezetre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki 2015-ben, melyben megerősítette, hogy a természetes módon felszabaduló vegyület nagy százalékban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát!

Így előzheted meg!

Mivel a burgonya hazánkban az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nem tudjuk kizárni az étrendünkből, ezért ezeket a szabályokat érdemes betartani:

  • NE TEDD A HÛTÕBE! A megoldás, hogy egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát vásárolj, így nem kell aggódnod, hogy megpuhul, tarthatod nyugodtan szobahőmérsékleten is
  • Ha lehet, inkább főzd meg a burgonyát
  • Ha sült krumplira vágysz, részesíts előnyben a tepsis krumplit, és max 120 fokra állítsd a hőmérsékletet. (Ha aggódsz az idő miatt, előtte főzd meg a krumplit és utána 10 perc alatt pirítsd meg a sütőben
  • Ha mindenképpen hasábburgonya, akkor soha ne süsd túl!
  • Ne fogyassz mirelit sült krumplit
  • A KSH legfrissebb adatai szerint egy év alatt közel 26-27 kiló burgonyát fogyaszt egy személy, tehát érdemes odafigyelni! 

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek