Létrehozva: 2016.03.22.

Soha többé ne tedd a krumplit a hűtőbe, életveszélyes!

Megdöbbentõ kutatási eredmények kerültek nyilvánosságra a burgonyával kapcsolatban, jobb, ha te is betartod a tárolási és fõzési szabályokat!

Szerző Dove

Ahogy a %RIPOST% már írta, vannak élelmiszerek, amiknek nem tesz jót, ha a hűtőben tároljuk, mostantól a burgonyát is ide kell sorolni, nem is akármiért!

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye szerint

"... amikor a burgonyát betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később, sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy, a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület..."

fogalmaz a hivatal.

Utánajártunk, hogy mi is az az akrilamid. Ezt a vegyületet alapvetően az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják. De természetes módon is előállítható, mégpedig magas szénhidráttartalmú ételek 120-150 fokra történő hevítése folyamán.(NÉBIH információ).

Ugyanezért érdemes kerülni a chipset is.

Az akrilamid hatásáról a szervezetre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki 2015-ben, melyben megerősítette, hogy a természetes módon felszabaduló vegyület nagy százalékban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát!

Így előzheted meg!

Mivel a burgonya hazánkban az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nem tudjuk kizárni az étrendünkből, ezért ezeket a szabályokat érdemes betartani:

  • NE TEDD A HÛTÕBE! A megoldás, hogy egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát vásárolj, így nem kell aggódnod, hogy megpuhul, tarthatod nyugodtan szobahőmérsékleten is
  • Ha lehet, inkább főzd meg a burgonyát
  • Ha sült krumplira vágysz, részesíts előnyben a tepsis krumplit, és max 120 fokra állítsd a hőmérsékletet. (Ha aggódsz az idő miatt, előtte főzd meg a krumplit és utána 10 perc alatt pirítsd meg a sütőben
  • Ha mindenképpen hasábburgonya, akkor soha ne süsd túl!
  • Ne fogyassz mirelit sült krumplit
  • A KSH legfrissebb adatai szerint egy év alatt közel 26-27 kiló burgonyát fogyaszt egy személy, tehát érdemes odafigyelni! 

    Szerző Dove

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Gulácsi Péter a 90. percben kapott gólt a Bundesligában

    origo.hu

    Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

    borsonline.hu

    Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

    magyarnemzet.hu

    Niedermüller hallgat a vejével kapcsolatos kínos kérdésekről

    ripost.hu

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    mandiner.hu

    Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

    origo.hu

    Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban

    ripost.hu

    Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

    ripost.hu

    Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

    ripost.hu

    A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

    ripost.hu

    Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál