RETRO RÁDIÓ

Soha többé ne tedd a krumplit a hűtőbe, életveszélyes!

Soha többé ne tedd a krumplit a hűtőbe, életveszélyes!
Dove
Szerző
Dove
Létrehozva2016. 03. 22. 13:15

Megdöbbentõ kutatási eredmények kerültek nyilvánosságra a burgonyával kapcsolatban, jobb, ha te is betartod a tárolási és fõzési szabályokat!

Ahogy a %RIPOST% már írta, vannak élelmiszerek, amiknek nem tesz jót, ha a hűtőben tároljuk, mostantól a burgonyát is ide kell sorolni, nem is akármiért!

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye szerint

"... amikor a burgonyát betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később, sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy, a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület..."

fogalmaz a hivatal.

Utánajártunk, hogy mi is az az akrilamid. Ezt a vegyületet alapvetően az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják. De természetes módon is előállítható, mégpedig magas szénhidráttartalmú ételek 120-150 fokra történő hevítése folyamán.(NÉBIH információ).

Ugyanezért érdemes kerülni a chipset is.

Az akrilamid hatásáról a szervezetre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága hivatalos állásfoglalást adott ki 2015-ben, melyben megerősítette, hogy a természetes módon felszabaduló vegyület nagy százalékban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát!

Így előzheted meg!

Mivel a burgonya hazánkban az egyik legalapvetőbb élelmiszer, nem tudjuk kizárni az étrendünkből, ezért ezeket a szabályokat érdemes betartani:

  • NE TEDD A HÛTÕBE! A megoldás, hogy egyszerre csak kis mennyiségű burgonyát vásárolj, így nem kell aggódnod, hogy megpuhul, tarthatod nyugodtan szobahőmérsékleten is
  • Ha lehet, inkább főzd meg a burgonyát
  • Ha sült krumplira vágysz, részesíts előnyben a tepsis krumplit, és max 120 fokra állítsd a hőmérsékletet. (Ha aggódsz az idő miatt, előtte főzd meg a krumplit és utána 10 perc alatt pirítsd meg a sütőben
  • Ha mindenképpen hasábburgonya, akkor soha ne süsd túl!
  • Ne fogyassz mirelit sült krumplit
  • A KSH legfrissebb adatai szerint egy év alatt közel 26-27 kiló burgonyát fogyaszt egy személy, tehát érdemes odafigyelni! 

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.