Létrehozva: 2016.03.28.

Húsvéti kalauz: így kínáld a finomságok mellé a bort

Itt a húsvét, egész nap sütöttél-fõztél. Az asztal megterítve, az étel illatozik, megérkeztek a vendégek. Minden tökéletes, csak azt nem tudod pontosan, melyik ételhez milyen bort illik felszolgálni? Íme, egy kisokos, hogy tényleg felejthetetlen legyen az ünnep.

Hat egyszerű szabály segít abban, hogy étel és borok között harmóniát találj!

1. Bor és hús

Vörös húshoz és sültekhez inkább vörösbor, fehér húshoz - szárnyasokhoz inkább fehérbor ajánlott. Minél fűszeresebb azonban a hús, annál erősebb bort kell választanod. A nehéz, tanninban gazdag (csersavas) vörösborok jól passzolnak az erős és zsíros ételekhez, mert könnyebbé teszik őket. Lehet Cabernet vagy Merlot.

2. Bor és hal

Halakhoz hagyományosan fehérbort ajánlanak. Pinot Blanc-t (Fehérburgundit) vagy Rizlinget. De vegyük figyelembe a hal elkészítésének módját!  Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig széles a skála, amiből választhatsz. Halászléhez például testesebb fehérbort vagy fűszeres, de nem túl csersavas vörösbort keress! Mondjuk Zweigeltet.

3. Bor és sajt

A fehérborok általában jobban illenek a sajtokhoz. Lágyabb sajthoz könnyű bor dukál, keményebb sajthoz erősebb bor. Könnyű fehérbor lehet egy Olaszrizling. Füstölt sajthoz választhatsz Chardonnay-t vagy Hárslevelűt. A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz meglepő mód vöröset ajánlanak a szakértők. A  kései szüretelésű édes borok -  a Tokaji Édes Szamorodni vagy a Tokaji Aszú - jól kiegészítik a kéksajtokat.

4. Bor és grillek

A grill-ételek mellé választott bornak markánsabbnak kell lennie, hogy az erős füstös-sült ízzel felvegye a versenyt. Egy erősebb, szárazabb Chardonnay, vagy egy Cabernet Savignon jó választás lehet. A lágy grillzöldségekhez ezzel szemben gyümölcsös nyári bor illik. Legyen az egy Rose!

5. Bor és wok

A csili és gyömbér erősségét lágyítja és az ázsiai ételekhez jól illik a gyümölcsös Rizling vagy egy olyan fehérbor, melyben van egy kis érezhető maradékcukor, tehát félszáraz.

6. Bor és csokoládé

A csokoládét édes borral kombinálni rizikós! Jó lehet viszont hozzá egy magasabb alkoholtartalmú portói bor. Egy erős vörösbor keserű-csokihoz lehet jó választás. A csoki magas kakaótartalma miatt azonban jobb, ha nem túl szárazat választasz, mert akkor felerősödik a csokoládé keserű íze. Tejcsokoládé és bor harmóniája fehérborral kombinálva jön létre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kubatov Gábor: Kiejtenénk az Újpestet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál