kulcsár edina
Itt a húsvét, egész nap sütöttél-fõztél. Az asztal megterítve, az étel illatozik, megérkeztek a vendégek. Minden tökéletes, csak azt nem tudod pontosan, melyik ételhez milyen bort illik felszolgálni? Íme, egy kisokos, hogy tényleg felejthetetlen legyen az ünnep.
Hat egyszerű szabály segít abban, hogy étel és borok között harmóniát találj!
Vörös húshoz és sültekhez inkább vörösbor, fehér húshoz - szárnyasokhoz inkább fehérbor ajánlott. Minél fűszeresebb azonban a hús, annál erősebb bort kell választanod. A nehéz, tanninban gazdag (csersavas) vörösborok jól passzolnak az erős és zsíros ételekhez, mert könnyebbé teszik őket. Lehet Cabernet vagy Merlot.
Halakhoz hagyományosan fehérbort ajánlanak. Pinot Blanc-t (Fehérburgundit) vagy Rizlinget. De vegyük figyelembe a hal elkészítésének módját! Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig széles a skála, amiből választhatsz. Halászléhez például testesebb fehérbort vagy fűszeres, de nem túl csersavas vörösbort keress! Mondjuk Zweigeltet.
A fehérborok általában jobban illenek a sajtokhoz. Lágyabb sajthoz könnyű bor dukál, keményebb sajthoz erősebb bor. Könnyű fehérbor lehet egy Olaszrizling. Füstölt sajthoz választhatsz Chardonnay-t vagy Hárslevelűt. A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajthoz meglepő mód vöröset ajánlanak a szakértők. A kései szüretelésű édes borok - a Tokaji Édes Szamorodni vagy a Tokaji Aszú - jól kiegészítik a kéksajtokat.
A grill-ételek mellé választott bornak markánsabbnak kell lennie, hogy az erős füstös-sült ízzel felvegye a versenyt. Egy erősebb, szárazabb Chardonnay, vagy egy Cabernet Savignon jó választás lehet. A lágy grillzöldségekhez ezzel szemben gyümölcsös nyári bor illik. Legyen az egy Rose!
A csili és gyömbér erősségét lágyítja és az ázsiai ételekhez jól illik a gyümölcsös Rizling vagy egy olyan fehérbor, melyben van egy kis érezhető maradékcukor, tehát félszáraz.
A csokoládét édes borral kombinálni rizikós! Jó lehet viszont hozzá egy magasabb alkoholtartalmú portói bor. Egy erős vörösbor keserű-csokihoz lehet jó választás. A csoki magas kakaótartalma miatt azonban jobb, ha nem túl szárazat választasz, mert akkor felerősödik a csokoládé keserű íze. Tejcsokoládé és bor harmóniája fehérborral kombinálva jön létre.