6 éve

Ha így főzöd, biztos, hogy nem reped szét a húsvéti tojás

Bosszant, hogy ahányszor csak tojást fõzöl, mindig szétreped a héja? Megmutatjuk, milyen trükkökkel kerülheted el ezt a kellemetlenséget!

Szerző Ripost

Számtalan házi praktika létezik, amellyel megelőzheted, hogy a főtt tojás héja megrepedjen főzés közben. Az egyik tipp szerint a legjobb, ha pár órával főzés előtt kiveszed a hűtőből a tojást, hogy szobahőmérsékleten kerüljön a vízbe. A tojást hideg, egy evőkanál sóval elkevert vízbe tedd, és lassan forrald fel a vizet, majd a forráspont elérése után azonnal tedd takarékra, hogy a zubogva forró folyadék ne dobálja ide-oda a tojást.

Az is jó megoldás, ha a tojás gömbölyűbb végébe egy icipici lyukat ütsz egy tűvel, hogy kiegyenlítődjön a tojás belseje és külseje közti nyomáskülönbség. Alufóliába csomagolva is megfőzheted a tojást, ám számíts rá, hogy a kemény tojáshoz szükséges 8-9 perces főzési idő ilyenkor egy perccel meghosszabbodik. A tojások vízbe helyezéséhez használj evőkanalat.

A nagyon friss tojást főzés után nehezebb megpucolni, főzésre jobb, ha pár naposat használsz. Amikor kiveszed a főzővízből, hideg vízzel öblítsd le, hogy könnyen lejöjjön a héja.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!