Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2016.02.27.

Előzz meg mindenkit! Készítsd el a szezon első kovászos uborkáját!

Nem kell tûzõ nap és kánikula a kovászos uborkához! Éppen elég a lakás melege. Idézd meg a nyár hangulatát ezzel a hûsítõ finomsággal, készíts kovászos uborkát!

Szerző Boros Jutka

Nyáron a muskátlis ládák mellett megszokott látvány az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott  kovászos uborka. Most megmutatjuk, hogy idézheted meg ezt a hangulatot tavasszal! Most még nem olcsó a fürtös uborka, de akár 2 héten belül már annyiért megkapod, mint a kígyóubit. Miért ne készülhetnél már most gondolatban a kovászolásra?

A hiedelemmel ellentétben a kovászolandó uborkát nem muszáj napra tenni! A kovászos uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Akár egy radiátor közelében is ideális lehet a környezet a kovászoláshoz. Stabil 25-26 fokon négy-öt nap alatt el is készül.

Most jön a trükk!

Ha az egész lakásban hűvösebb van ennél, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd bele az uborkás üveget. Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár három nap alatt beérhet a kovászos uborka.

A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad.

Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy a kovászos uborka levéből akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz?

 

Hozzávalók egy 3 l-es üveghez:

  • 1.5 kg apró szemű fürtös uborka
  • 2 csokor friss, zöld kapor
  • 2 ek só
  • 2 l langyos víz
  • 3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • mustármag
  • koriander
  • kis darab tisztított torma
  • 2-3 szelet kenyér
  •  

    Így készítsd:

    1. Az uborkát mosd meg, a végeket vágd le és hosszában metszd be mindegyik darabot.

    2. A kapor felét tedd az üveg aljára.

    3. Erre állítsd szorosan az uborkákat - akár két rétegben -, dugdosd közéjük a foghagymagerezdeket, majd szórd rá a fűszereket.

    4. Öntsd fel az egészet a felforralt sós vízzel úgy, hogy csaknem az üveg szájáig érjen a víz.

    5. A kenyérszeleteket tedd a megrakott uborkás üveg tetejére. Takard le egy kistányérral.

    Tudtad?

    A koviubi  kiváló ízesítő is: majonézbe, tartármártásba reszelheted – új dimenziókba emelheted ezzel mártást!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek