tóth gabi
Nem kell tûzõ nap és kánikula a kovászos uborkához! Éppen elég a lakás melege. Idézd meg a nyár hangulatát ezzel a hûsítõ finomsággal, készíts kovászos uborkát!
Nyáron a muskátlis ládák mellett megszokott látvány az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott kovászos uborka. Most megmutatjuk, hogy idézheted meg ezt a hangulatot tavasszal! Most még nem olcsó a fürtös uborka, de akár 2 héten belül már annyiért megkapod, mint a kígyóubit. Miért ne készülhetnél már most gondolatban a kovászolásra?
A hiedelemmel ellentétben a kovászolandó uborkát nem muszáj napra tenni! A kovászos uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Akár egy radiátor közelében is ideális lehet a környezet a kovászoláshoz. Stabil 25-26 fokon négy-öt nap alatt el is készül.
Ha az egész lakásban hűvösebb van ennél, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd bele az uborkás üveget. Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár három nap alatt beérhet a kovászos uborka.
A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad.
Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy a kovászos uborka levéből akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz?
Hozzávalók egy 3 l-es üveghez:
Így készítsd:
1. Az uborkát mosd meg, a végeket vágd le és hosszában metszd be mindegyik darabot.
2. A kapor felét tedd az üveg aljára.
3. Erre állítsd szorosan az uborkákat - akár két rétegben -, dugdosd közéjük a foghagymagerezdeket, majd szórd rá a fűszereket.
4. Öntsd fel az egészet a felforralt sós vízzel úgy, hogy csaknem az üveg szájáig érjen a víz.
5. A kenyérszeleteket tedd a megrakott uborkás üveg tetejére. Takard le egy kistányérral.
A koviubi kiváló ízesítő is: majonézbe, tartármártásba reszelheted – új dimenziókba emelheted ezzel mártást!