RETRO RÁDIÓ

Előzz meg mindenkit! Készítsd el a szezon első kovászos uborkáját!

Előzz meg mindenkit! Készítsd el a szezon első kovászos uborkáját!
Boros Jutka
Szerző
Boros Jutka
Létrehozva2016. 02. 27. 07:59

Nem kell tûzõ nap és kánikula a kovászos uborkához! Éppen elég a lakás melege. Idézd meg a nyár hangulatát ezzel a hûsítõ finomsággal, készíts kovászos uborkát!

Nyáron a muskátlis ládák mellett megszokott látvány az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott  kovászos uborka. Most megmutatjuk, hogy idézheted meg ezt a hangulatot tavasszal! Most még nem olcsó a fürtös uborka, de akár 2 héten belül már annyiért megkapod, mint a kígyóubit. Miért ne készülhetnél már most gondolatban a kovászolásra?

A hiedelemmel ellentétben a kovászolandó uborkát nem muszáj napra tenni! A kovászos uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Akár egy radiátor közelében is ideális lehet a környezet a kovászoláshoz. Stabil 25-26 fokon négy-öt nap alatt el is készül.

Most jön a trükk!

Ha az egész lakásban hűvösebb van ennél, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd bele az uborkás üveget. Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár három nap alatt beérhet a kovászos uborka.

A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad.

Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy a kovászos uborka levéből akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz?

 

Hozzávalók egy 3 l-es üveghez:

  • 1.5 kg apró szemű fürtös uborka
  • 2 csokor friss, zöld kapor
  • 2 ek só
  • 2 l langyos víz
  • 3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • mustármag
  • koriander
  • kis darab tisztított torma
  • 2-3 szelet kenyér
  •  

    Így készítsd:

    1. Az uborkát mosd meg, a végeket vágd le és hosszában metszd be mindegyik darabot.

    2. A kapor felét tedd az üveg aljára.

    3. Erre állítsd szorosan az uborkákat - akár két rétegben -, dugdosd közéjük a foghagymagerezdeket, majd szórd rá a fűszereket.

    4. Öntsd fel az egészet a felforralt sós vízzel úgy, hogy csaknem az üveg szájáig érjen a víz.

    5. A kenyérszeleteket tedd a megrakott uborkás üveg tetejére. Takard le egy kistányérral.

    Tudtad?

    A koviubi  kiváló ízesítő is: majonézbe, tartármártásba reszelheted – új dimenziókba emelheted ezzel mártást!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.