RETRO RÁDIÓ

A legjobb levesek, amik belülről melegítenek

A legjobb levesek, amik belülről melegítenek
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 02. 14. 12:50

Ebben a nagy hidegben életmentõ lehet egy tányér forró leves! Legyen jó sûrû és illatos, pikánsan fûszeres! Mutatjuk a négy nagy kedvencet. Válassz egyet vacsorára!

A téli hidegben nincs is jobb egy tányér gőzölgő, forró levesnél. Nem csak testünket, lelkünket is átmelegíthetjük egy ízletes laktató levessel. Mutatjuk a legfinomabb recepteket!

Tárkonyos raguleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 zsenge karalábé
  • 20 dkg zöldborsó
  • 10 dkg gomba
  • 1,5 liter csirke alaplé (húsleves kockából is jó)
  • 1 cs. petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3+1 ek liszt
  • 1 tojás
  • 1 db citrom
  • 2 ek vaj
  • tárkony, só,  bors
  • Így készítsd:

    TIPP: Ha rizst főzöl bele, még tartalmasabb!

  • Dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd pirítsd le a kockára vágott csirkemellet.
  • Dobd a húsra a felaprított zöldségeket, párold össze, majd öntsd fel az alaplével.
  • Sózd, borsozd, tegyél hozzá tárkonyt és citromlét ízlés szerint.
  • Lassú tűzön főzd fél óráig, majd szaggasd bele a petrezselyemmel bolondított galuskát. 
  • Legvégül add a leveshez a zöldborsót és krémesítsd tejszínnel.
  • Daragaluska leves

    Hozzávalók:

  • 1 fej közepes hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 darabka zeller
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • Galuska:

  • 2 tojás
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál zsír
  • só, bors
  • Így készítsd:

  • Az apróra vágott hagymát kevés olajon dinszteld meg, majd add hozzá a feldarabolt zöldségeket.
  • Fedő alatt párold egy kicsit, öntsd fel vízzel és fűszerezd ízlés szerint.
  • A galuskához verd fel a tojásokat, keverd hozzá a grízt és az olajat, majd hagyd egy kicsit állni, hogy a grízszemek megszívják magukat egy kicsit.
  • Ha megfőttek a zöldségek, forrald fel a levest és szaggasd bele a grízgaluskákat.
  • 2-3 perc alatt kész.
  • Bableves füstölt hússal

    Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz fehér bab
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1-1 szál sárga és fehérrépa
  • 1 darabka zeller, szárral
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 cikk fokhagyma
  • 3 babérlevél, tárkony
  • só, bors
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • Így készítsd:

  • Áztasd be előző este a babot jó forró vízbe. Másnap szűrd le és tedd fel egy fazék vízben főni a hússal.
  • Még ne adj hozzá sót, így gyorsabban puhul a bab, de a hagyma, a fokhagyma, a zeller, a babérlevél és 8-10 szem egész bors már ekkor mehet bele.
  • Amikor majdnem puha a bab, add a leveshez felaprított répát, sózd, borsozd, szórj rá kevés tárkonyt.
  • Kb. 10 perc múlva  tejfölös liszttel habard be a levest. Esetleg friss petrezselyemmel meghintve tálald.
  • Itt találod a legjobb praktikát, ha előáztatás nélkül rögtön szeretnéd főzni a babot!

    Frankfurti leves

    Hozzávalók:

  • 50 dkg kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 pár virsli, felkarikázva
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, majoránna
  • őrölt kömény
  • 2 dl tejföl
  • Így készítsd:

  • Kevés olajon pirítsd le a finomra vágott hagymát, majd a zúzott fokhagymát.
  • Vágd nagyobb darabokra a répát, majd az alapot engedd fel vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, pici köménnyel és ½ teáskanálnyi majoránnával.
  • Néhány perc forrás után mehet a lébe a laskára vágott káposzta és a felkockázott krumpli is.
  • Ha a zöldség megpuhult, tejfölös habarással sűrítsd és ekkor tedd bele az előre megpirított virsli karikákat is.
  •  

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.