kulcsár edina
Ne tagadjuk, a mikrónak elég rossz a híre. Pedig nemcsak a tegnapi maradék melegítésére és a papírízû készételek felturbózására jó. Mutatjuk, milyen finomságokat készíthetsz vele!
Szeleteld vékonyra az édesburgonyát, egy tálban keverd össze pici olívaolajjal, sóval-borssal, majd helyezd sütőpapírra, és mikrózd magas fokozaton 3-4 percig, amíg ropogós lesz, de nem barnul meg. Máris fogyaszthatod az egészséges, zsírmentes chipset.
Kevés olívaolajba keverj összenyomott fokhagymát, reszelt gyömbért, és egy kevés szójaszószt, majd kend be vele a lazacfilét. Mikrózd magas fokozaton 4 percig – csodálatosan omlós és fűszeres lesz.
Keverj össze egy teáskanál olvasztott vajat, 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál cukrot, egy felvert tojásból egy evőkanálnyit, és negyed teáskanál japán zöldtea-port (matchát). Egy mikróban is használható tányért bélelj ki sütőpapírral, és öntsd rá a tésztát. Simítsd el, majd mikrózd 50 másodpercig, de ne tovább, mert kemény lesz a sütid. A színe bizarr zöld, de nagyon finom!
Ahogy édesburgonyából, úgy almából is készíthetsz chipset: szeleteld vékonyra az almát, és tedd a mikróba 3-4 percre. Azonnal fogyaszthatod.
A magokat sütőpapírra terítve mikrózd: a szeletelt mandulát 7-10 percig, az egészet 10 percig, a mogyorót 12-15 percig, a diót 10-15 percig, a földimogyorót 20 percig, a gesztenyét 25 percig.
Keverj össze 2 evőkanál földimogyoró- vagy mandulalisztet, fél teáskanál sütőport, 2 evőkanálnyi sült, pürésített sütőtököt, 2 tojásfehérjét. Egy kevés fahéjat és sztíviát. Kenj ki vajjal vagy olajjal egy kisebb tálkát, öntsd bele a tésztát, és 3-4 percig mikrózd. Hagyd egy kicsit hűlni, vágd ketté, és már mehetnek is bele a szendvicshez valók.
Keverj össze 3 evőkanál búzacsírát, fél teáskanál sütőport, egy csipet tengeri sót, egy nagyobb tojást, 3 evőkanálnyi túlérett banánpürét, egy kevés sztíviát, negyed teáskanál vaníliakivonatot és egy marék áfonyát. Öntsd a tésztát egy kiolajozott, kisebb tálba, szórd meg az áfonyával, és egy-másfél percre tedd a mikróba.
Vágj ketté egy nagyobb almát, és mikrózd 2 percig. Keverj össze másfél teáskanál puha vajat egy evőkanál juharsziruppal, 2 evőkanál zabpehellyel, 1 evőkanál lenmagliszttel és egy evőkanál durvára vágott dióval, valamint egy kevés fahéjjal. Tedd vissza újabb 2 percre a mikróba, és máris fogyaszthatod.