Létrehozva: 2015.12.21.

Próbáltad már a mogyorós bejglit? Ha még nem, akkor idesüss!

Ha már unod a diós és mákos verziót, próbálj ki valami újat! Mutatjuk a receptet!

Szerző Ripost

Mindössze városi legenda, hogy a bejgli sütéséhez csak a nagy öregek értenek, merj próbálkozni te is nyugodtan! Mivel még van hátra egy kis idő karácsonyig, akár még idén is belevághatsz!  Lepd meg családodat a klasszikustól kicsit eltérő, új ízvilággal!

Mielőtt az üveges mogyorókrémhez nyúlnál, jelezzük, hogy a receptben ezúttal nem erről, hanem pörköletlen földimogyoróról van szó. Ezt kell ledarálni a krémhez. Natúr mogyorót szinte bármelyik üzletben beszerezhetsz már.

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 50 g élesztő (42 grammos is elég!)
  • 1,5 dl tej
  • 150 g margarin
  • 2 tojás + 2 tojás a rudak megkenéséhez
  • citrom reszelt héja

Így készítsd:

1. 1 dl tejbe tégy egy kis cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd hagyd felfutni.

2. A lisztet szitáld át, tedd bele a maradék cukrot, egy csipetnyi sót, a maradék tejet, a két tojást és a felolvasztott margarint. Amikor felfutott az élesztő, öntsd bele azt is. Gyúrd át, majd meleg helyen, letakarva hagyd kelni.

3. Félóra elteltével tedd hozzá a citrom reszelt héját, gyúrd át, majd hagyd újabb fél óráig kelni.

4. A cipód vedd kétfelé, ez a mennyiség két rúdra lesz elég. Mindkettőt nyújtsd ki téglalap alakúra.

5. A kinyújtott tésztalapot töltsd meg és tekerd fel finoman. A rudakat kikent és belisztezett tepsire emeld át.

6. Pihentesd újabb félórát, majd kend meg tojással a tetejét, és villával szurkáld meg, hogy ne repedjen ki sütés közben.

6. Előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül fél óra alatt készre sül!
 

Hozzávalók a mogyorós töltelékhez

(a mákos ugyanez, csak a darált mogyorót darált mákkal helyettesítsd!)
 

  • 200 g darált mogyoró
  • 160 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (ha nagyon édesszájú vagy, pici vanília aromát is tehetsz még bele!)
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl főzőtejszín
  • 50 g búzadara
  • A tejet és a tejszínt együtt forrald fel, majd tedd bele a vaníliás cukrot, és a mogyorót, forrald össze! A végén a búzadarával sűrítsd össze. Vigyázz, a dara megdagad sütés közben is, könnyen kirepesztheti a bejglid, ha megszalad a kezed!

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek