tóth gabi
Igazi pénztárcabarát vacsora! Gyors, olcsó és isteni finom! Kínáld ízesített tejföllel és joghurttal!
Legismertebb nevén a tócsni nemcsak elnevezésében, de elkészítésében is megosztja a háziasszonyokat. Készülhet nyers krumpliból, főtt krumpliból, hagymával vagy hagyma nélkül, és még a tojás sem kötelező hozzávaló. Egykor a szegények eledeleként tartották számon, manapság számos étterem kínálatában is megtalálható.
Köretnek vagy főfogásnak is kitűnő, és gyorsan elkészíthető!
Készítheted ízlésed és a kamrád tartalma szerint, a lényeg , hogy
jó sok fokhagymás tejföllel kínáld!
Nyers reszelt krumpliból és lisztből készül.
Hozzávalók:
Így készítsd:
Reszeld le a krumplit nyersen. Minél sűrűbb reszelőn reszeled, annál pépesebb és jobb lesz. Tegyél hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy testes legyen a massza. Kanállal szaggasd forró olajba.
Az ízeket tovább variálhatod a hűtöd tartalmától függően. Krumplin kívül mehet bele sokféle zöldség , de ha szeretnéd, hogy tartalmasabb legyen, tehetsz hozzá tojást, sajtot vagy akár egy darabka kolbászt is!
Hozzávalók:
Így készítsd:
Reszeld le a meghámozott krumplit. Vágd apróra a hagymát és dinszteld meg egy kis olajon. Keverd össze a a hozzávalókat annyi liszttel, hogy puha, de jól formázható legyen a massza. Kanállal adagold a forró olajba, nyomkodd meg a tetejét. Süsd ropogósra.
Készítheted sütőben is! Sütőpapíron tepsiben sütve egészségesebb, és a konyhád is olajszagmentes marad.
Főtt krumpliból muffin formában.
Hozzávalók (12 darab):
Így készítsd:
Főzd meg a krumplit egészben, ha kihűlt, reszeld le. Verd fel a tojásokat, keverd hozzá a krumplit, sajtot, sót, borsot. Vágd félbe a baconszeleteket, és béleld körbe a muffin formákat. Halmozd bele a krumplis keveréket, tetejét szórd meg egy kis reszelt sajttal. 180 fokon süsd ropogósra.
Ha tojást is teszel hozzá puha marad, ha tojás nélkül készíted úgy ropogósra sül.
Készítsd céklából!
Legtöbben burgonyával készítik a tócsnit, de mi megmutatjuk, hogy létezik egy sokkal egészségesebb és gazdagabb ízű változata is!
Hozzávalók:
Így készítsd:
A csicsókát és a céklát hámozd meg, reszeld le, és külön-külön sózd be. Hagyd állni 10-15 percig, nyomkodd ki. A reszeléket dolgozd össze a liszttel, a tojással és a zúzott fokhagymával. Ízlés szerint borsozd meg. Laza masszát kell kapnod. Evőkanál segítségével tegyél a masszából egy-egy adagot forró és megolajozott serpenyőre. Külön olaj nem kell hozzá! Ha a lepények alja megpirult, fordítsd át, süsd készre.
A céklatócsni elengedhetetlen kísérője a tejföl, amit ízesíthetsz fokhagymával, snidlinggel vagy akár márványsajttal. Még stílusosabb, ha pici reszelt céklát is adsz hozzá, hogy szép színe legyen!
Tipp:
A tócsnikat ne formázd túl vastagra, mert akkor belül nem tud a lepény átsülni!
Bátran tehetsz hozzá friss zöldfűszereket, akár a tésztába, akár a tejfölbe keverve megbolondítja az ízeket!
Készítheted cékla helyett párolt káposztával, de akkor sokkal több borsot tegyél a masszába. Egész más ízvilág, és nagyon finom!
Legyél kreatív! A zeller, karfiol, brokkoli, cukkini, sárgarépa, szintén remek hozzávalók lehetnek, amiből igazi különlegességeket készíthetsz!
Ha a nyers reszelt krumpli túl sok levet eresztene, nyomkodd ki a levét!
Gofriban is elkészítheted! Nemcsak különleges formájú lesz az étel, de sok fölösleges olajtól is megkíméled magad!