kulcsár edina
Vége a fagyi szezonnak, azonban egy kis édes kanalazni való mindig feldobja a napot. Íme, a legegyszerûbb és legfinomabb változat, amit por nélkül készíthetsz el. Mennyei!
Pudingot már a középkorban is ettek az emberek, igaz akkor még sós változatban. Nem sokkal később azonban elkészült az édes variáció, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
Manapság, ha pudingra vágyunk, automatikusan vesszük le a polcról a pudingport. Pedig minimális ráfordítással,
ízfokozók és adalékok nélkül szuper finom pudingot lehet készíteni!
Íme, a legjobb pudingreceptek, amik gyorsan elkészíthetők, és jóval egészségesebbek az instant változatnál!
Hozzávalók:
5 dl tej
2 evőkanál liszt
1-2 evőkanál cukor ízlés szerint
2 tojássárgája
1/2 vanília rúd
Így készítsd:
1. Habverővel keverd össze a hozzávalókat egy lábosban.
2. Lassú lángon, folyamatos kevergetés közben főzd sűrűre.
3. Ha túl sűrű lenne, kis tejjel vagy tejszínnel lazíthatsz az állagán!
Variáld az ízeket! Az alap vaníliakrémet turbózhatod kakaóval, csokival, mogyorókrémmel vagy gyümölccsel is!
Hozzávalók:
4 dkg keserű csokoládé
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál kukoricaliszt
1/4 teáskanál só
2,5 dl tejszín
3 nagy tojás sárgája
6 dl tej
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília-kivonat
Így készítsd:
1. Vágd apró darabokra a csokoládét, vagy egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld le.
2. Tedd egy nagyobb tálba a kukoricakeményítőt és a kakaóport és lassan öntsd hozzá a tejszínt, a tojás sárgákat és habverővel jól dolgozd össze.
3. Forrald fel a tejet a cukorral, majd szép lassan add a tejszínes keveréket a tejhez, miközben habverővel kevered.
4. Folyamatos kevergetés közben főzd a forrástól számított 2 percig, majd húzd le a tűzről.
5. Add hozzá a vaníliát és a csokoládét, majd habverővel keverd krémesre.
Tortakrémnek is kitűnő, de izgalmas pohárkrémek alapja is lehet!
Nem csak a neve, de az íze is izgalmas. A tápiókagyöngyből nagyon finom és egészséges desszertet készíthetsz percek alatt.
Hozzávalók:
10 dkg tápióka gyöngy
3 dl víz
6 dl tej
vanília rúd
cukor
csipet só
gyümölcs
Így készítsd:
1. Amikor magába szívta a vizet, add hozzá a tejet, a vaníliarudat és egy csipetnyi sót, majd lassú lángon folyamatos kevergetés mellett főzd meg. Ha a gyöngyök megpuhulnak, áttetszővé válnak, elkészült a puding.
2. Végül keverd hozzá a cukrot, és hagyd kihűlni.
3. Bármilyen idénygyümölccsel rétegezve ideális desszert!
Szuper egészséges desszertet készíthetsz belőle, ha cukor helyett mézet vagy édesítőt használsz, a tejet pedig kókusztejjel helyettesíted!
A chia mag rendkívül egészséges, kiváló tápanyag forrás, számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával.
Hozzávalók:
3 dl tej
2 evőkanál chia mag
Ízlés szerint: édesítő, kókuszreszelék, fahéj, kakaópor, gyümölcs
Így készítsd:
1. Keverd össze a hozzávalókat.
2. Ízlésed szerint variáld az ízeket.
3. Tedd a hűtőbe minimum 8 órára, míg a magok megszívják magukat, és elnyeri a pudingos állagot.
Gyors és egészséges reggelire is kitűnő választás!
Selymesen, krémes lesz, ha a teljesen kihűlt pudingot átkevered habverővel 1 percig!
Nem "bőrösödik" meg a teteje, ha zsírpapírral, vagy folpack-kal letakarod!
Egzotikus fűszerekkel is kombinálhatod, tehetsz hozzá fahéjat, kardamomot, rózsavizet, diót vagy mandulát.
Különféle öntetekkel tovább gazdagíthatod a pudingot.