kulcsár edina
A hûtõ és a fagyasztó remek találmány, ám pár élelmiszer mégsem bírja a hûtést. A hagyma is egy közülük.
Hála a hűtőnek és a fagyasztónak, ma már elég sokáig frissek maradhatnak az ételeink. Van azonban néhány élelmiszer, amit jó, ha nem tárolsz hűtve, mert nemhogy megnőne az eltarthatóságuk, inkább hamarabb tönkremennek. A kenyér például gyorsabban kiszárad a hűtőben (bár a fagyasztás növelheti az élettartamát), a krumpli pedig furcsán édes lesz.
A hűtő hideg és nedves „éghajlata” a hagyma keményítőtartalmát cukorrá alakítja, így az édesebb, lesz, hamarabb megpuhul, és megromlik (egyébként pontosan ugyanez történik a krumplival is). Ráadásul az egész hűtő áthatóan hagymaszagú lesz tőle, ami szintén nem kellemes.
Hűtés helyett inkább tartsd a hagymát hűvös, száraz helyen. A legjobb neki a 10 fok körüli hőmérséklet, de a kamra, pince hűvöse is jó, sőt, akár még szobahőmérsékleten is kitart egy-két hétig. Ne tedd nylonzacskóba, levegőre van szüksége, és különítsd el a krumplitól is, mert a krumpli héjára nedvesség ülhet ki, ami megrohasztja a hagymát. Itt nézd meg, hogy tarthatod akár fél évig is frissen a hagymafejeket! Az egyetlen hagymaféle, amelyet nyugodtan betehetsz a hűtőbe, az az újhagyma, amelynek nagyobb a víztartalma, így hűtést igényel.