tóth gabi
Ebben a vacak idõben minden érzékünk süteményre vágyik! Mi itt a RIPOST-on rácsos almással nyitunk, de ígérjük sorra jön a többi finomság is!
Rácsos almás pitetorta
Megkockáztatjuk, hogy ez a sütemény függőséget okoz. Amikor sül, édes almás-fahéjas-vaníliás gyönyörillatba burkolja a lakásod, és lehetetlen nem megkóstolni!
Hozzávalók:
1,5 kg alma meghámozva, szeletelve
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
40 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojás sárgája
3-4 ek. tejföl
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. zsemlemorzsa
csipet só
Így készítsd:
Morzsold el a lisztben a vajat, add hozzá a sót, a cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját illetve a tejfölt és az egészből gyúrj masszív tésztát.
Kevés pihenő után a tésztát válaszd szét 2/3-ad, 1/3-ad arányban.
A nagyobbik részt nyújtsd a sütőedény méretére, de számolj a magassággal is. Igazítsd a tésztát a kivajazott tepsibe. Szórd meg a morzsával illetve a fűszerkeverék másik felével, terítsd rá az almát s hintsd meg a fűszer másik felével. 1-2 evőkanál darált dióval fokozhatod a hatást!
A sütemény tetejére a tészta egyharmadából készített rácsokat tedd, ha elég ügyes vagy, a tésztacsíkokat egymásba fonod.
A tészta tetejét kend meg cukros tojássárgával, de akár tejjel is jó. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt alatt lesz kész.
TIPP:
Ha nem elég savanykás az alma, csavarj rá citromot. Ebben az esetben használd fel a citrom héját is, reszeld bele a tésztába!