tóth gabi
Kóstoltad már az idei országtortát? Tegnap óta több cukrászdában is kapható Szó Gellért salgótarjáni cukrász díjnyertes remeke a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta. De most már te is elkészítheted otthon, mutatjuk a receptet!
Ahogy már a %RIPOST% korábban megírta, idén nyolcadik alkalommal megrendezett "Magyarország Tortája" verseny első helyezettje a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta lett. Szó Gellért salgótarjáni cukrász díjnyertes tortáját 39 torta közül választotta ki a szakmai zsűri.
A nyertes tortát már több száz cukrászdában megkóstolhatod. Ezek listája itt található: http://cukraszat.net
De ha igazi süti-élményt szeretnél a családodnak, magad készíted el otthon ezt a fantasztikus tortaremeket! A receptúra természetesen Szó Gellért munkáját dicséri, és mint látni fogod, minden hozzávalót patikamérleg pontossággal ad meg. A profi cukrász ugyanis nem hibázhat, a 25. vagy a 100. alkalommal készített országtortának ugyanolyan tökéletesnek kell lennie, ez pedig csak pontossággal érhető el! Tehát: elő a konyhai mérleggel és kezdődhet a móka!
Hozzávalók:
25 g cukor
10 g víz
80 g szeletelt mandulabél
2 csipet parajdi só
96 g mandulaliszt
70 g kristálycukor (1)
195 g (egész) tojás
40 g vaj
25 g kristálycukor (2)
80 g tojásfehérje
53 g 70%-os étcsokoládé
70 g karamellizált mandula
25 g pannonhalmi sárgabarack pálinka
70 g sárgabarack püré
20 g víz
3 g citromsav
100 g zselatin
500 g víz
250 g sárgabarack püré
3 g X58 Pektin
20 g porcukor
27 g zselatin massza
232 g cukor
82 g glükóz szirup
135 g tej
135 g 38%-os tejszín (1)
105 g pasztőrözött tojás sárgája
390 g 38%-os tejszín (2)
63 g zselatinmassza
45 g kristálycukor
23 g víz
45 g glükóz szirup
30 g sűrített tej
45 g fehér csokoládé
19 g zselatin massza
3-4 csipet parajdi só
Így készítsd:
1. lépés: Karamellizált mandula
2. lépés: Mandulás felvert
3. lépés: Sárgabarack pálinkás szirup
4. lépés: Zselatin massza
5. lépés: Sárgabarack krém
6. lépés: Karamell mousse
7 .lépés: Karamell glazing
Így állítsd össze:
Így díszítsd:
A torta tetejére körben nyomj csinos tejszínhab halmocskákat. A habrózsákra fektess egyenlő háromszögre vágott csokoládé lapokat. Mindegyik csokilapkára szórj egy keveset az apróra vágott maradék sós karamellás mandulából, illetve az aszalt sárgabarack darabkákból esetleg egy csipet sóval.