Létrehozva: 2015.08.21.

Pálinka és karamell: készítsd el az országtortát! - Recept

Kóstoltad már az idei országtortát? Tegnap óta több cukrászdában is kapható Szó Gellért salgótarjáni cukrász díjnyertes remeke a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta. De most már te is elkészítheted otthon, mutatjuk a receptet!

Ahogy már a %RIPOST% korábban megírta, idén nyolcadik alkalommal megrendezett "Magyarország Tortája"  verseny első helyezettje a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta lett. Szó Gellért salgótarjáni cukrász díjnyertes tortáját 39 torta közül választotta ki a szakmai zsűri. 

A nyertes tortát már több száz cukrászdában megkóstolhatod. Ezek listája itt található: http://cukraszat.net

De ha igazi süti-élményt szeretnél a családodnak, magad készíted el otthon ezt a fantasztikus tortaremeket! A receptúra természetesen Szó Gellért munkáját dicséri, és mint látni fogod, minden hozzávalót patikamérleg pontossággal ad meg. A profi cukrász ugyanis nem hibázhat, a 25. vagy a 100.  alkalommal készített országtortának ugyanolyan tökéletesnek kell lennie, ez pedig csak pontossággal érhető el! Tehát: elő a konyhai mérleggel és kezdődhet a móka!

Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta

Hozzávalók:

1.lépés: Karamellizált mandula

25 g cukor

10 g víz

80 g szeletelt mandulabél

2 csipet parajdi só

2. lépés: Mandulás felvert

96 g mandulaliszt

70 g kristálycukor (1)

195 g (egész) tojás

40 g vaj

25 g kristálycukor (2)

80 g tojásfehérje

53 g 70%-os étcsokoládé

70 g karamellizált mandula

3. lépés: Szirup

25 g pannonhalmi sárgabarack pálinka

70 g sárgabarack püré

20 g víz

3 g citromsav

4. lépés: Zselatinmassza

100 g zselatin

500 g víz

5. lépés: Sárgabarack krém

250 g sárgabarack püré

3 g  X58 Pektin

20 g porcukor

27 g zselatin massza

5. lépés: Karamell mousse

232 g cukor

82 g glükóz szirup

135 g tej

135 g  38%-os tejszín (1)

105 g pasztőrözött tojás sárgája

390 g 38%-os tejszín (2)

63 g zselatinmassza

6. lépés: Karamell glazing

45 g kristálycukor

23 g víz

45 g glükóz szirup

30 g sűrített tej

45 g fehér csokoládé

19 g zselatin massza

3-4 csipet parajdi só

Így készítsd:

1. lépés: Karamellizált mandula

  • Karamellizáld a cukrot a vízzel, majd keverd hozzá a mandulát és a csipet sót.
  • 2. lépés: Mandulás felvert

  • A 70 g cukrot az egész tojással és a mandulaliszttel keverd habosra. Gőz felett olvaszd fel a vajat a csokival és keverd össze a mandulalisztes masszával.
  • A tojásfehérjét verd habbá a 25 g cukorral, majd keverd össze óvatosan a mandulalisztes masszával és a karamellizált mandulával.
  • 2 db 22 cm átmérőjű tortaformába oszd szét a tésztát, majd 170 C-on 20-22 perc alatt süsd készre.
  • 3. lépés: Sárgabarack pálinkás szirup

  • A citromsav kivételével a hozzávalókat  főzd össze, majd ha kihűlt add hozzá a citromsavat.
  • 4. lépés: Zselatin massza

  • Olvaszd fel meleg vízben a zselatint
  • 5. lépés: Sárgabarack krém

  • Kezdd el melegíteni a sárgabarackos pürét, közben keverd össze a pektint a cukorral.
  • Keverd össze a pürét a pektines cukorral és forrald fel. Majd hagyd hűlni, amikor kb 60 fokos, keverd hozzá a zselatinmasszát.
  • 6. lépés: Karamell mousse

  • Forrald fel a tejet,  a 135 g tejszínnel és a  glükozzal.
  • Karamellizáld a  232 g cukrot, majd a felforrt tejes alapot 3 lépésben öntsd a karamellre.
  • Tedd a tojás sárgáját a robotgépbe, a karamellt kezdd forralni. Amikor a karamell hőmérséklete elérte a 102 fokot, kezdd  el verni a sárgáját és amikor a karamell elérte a 105 fokot, lassan keverd hozzá a felvert tojás sárgához.
  • Olvaszd fel a zselatint, majd add a masszához és keverd kihűlésig.
  • A 390 gr-os tejszínt verd habbá és keverd össze  a kihűlt masszával.
  • 7 .lépés: Karamell glazing

  • Forrald fel a vizet a glükózzal, a cukrot karamellizáld, majd keverd össze, tegyél hozzá egy csipet sót és forrald össze.
  • A sűrített tejet és a csokoládét tedd egy tálba, majd a meleg karamellt  3 lépésben keverd hozzá.
  • Kevergetve 60 fokig hűtsd le, majd keverd hozzá a zselatin masszát.
  • Így állítsd össze:

  • Hagyd a piskóta formában az egyik piskótát, és locsold meg a szirup felével.
  • Öntsd rá a sárgabarack krémet.
  • Locsold meg a másik piskóta mindkét oldalát a sziruppal és tedd a sárgabarackos krémre.
  • A második piskóta tetejére öntsd a karamell masszát és tedd a hűtőbe egy éjszakára állni.
  • Másnap melegítsd fel a karamell glazingot 40-50 fokra, és terítsd szét a tetején.
  • Így díszítsd:

    A torta tetejére körben nyomj csinos tejszínhab halmocskákat. A habrózsákra fektess egyenlő háromszögre vágott csokoládé lapokat.  Mindegyik csokilapkára szórj egy keveset az apróra vágott maradék sós karamellás mandulából, illetve az aszalt sárgabarack darabkákból esetleg egy csipet sóval.

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

    origo.hu

    Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

    metropol.hu

    Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

    mindmegette.hu

    5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

    origo.hu

    Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

    mindmegette.hu

    Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

    ripost.hu

    „Nem akarom túlnőni Lacit” – Lukács Laci miatt nem akarta vállalni a Kincsvadászokat a Tankcsapda dobosa

    ripost.hu

    6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

    ripost.hu

    Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk