RETRO RÁDIÓ

Így készíts tökéletes alakú tükörtojást!

Így készíts tökéletes alakú tükörtojást!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 07. 28. 10:36

Az egyik legegyszerûbb, leggyorsabban elkészíthetõ és pláne legegészségesebb reggeli a tükörtojás. Ha már ennyi jó tulajdonsága van, miért ne lehetne szép is? A legszebb!

Azt mondod, a tükörtojás készítése annyira egyszerű, hogy kár ragozni a kérdést? Nem úgy van az! Ha a tökéletes a cél, igenis oda kell figyelni néhány fontos szempontra!

Serpenyő

Védőbevonatos serpenyőhöz is mindig használj olajat! 1 evőkanál elégséges. 

Hagyományos serpenyőhöz 2 ek. olaj szükséges. Ha nem elég vastag a sütőedényed alja, inkább 3 ek. olajat tegyél.

Hőmérséklet

A tükörtojás gyorsan készül, de nem érdemes azzal siettetni a folyamatot, hogy túl erős lángot vagy fokozatot használsz! Ha túlságosan felhevült olajra teszed a tojást, szétspriccel az egész és túl hirtelen sül meg a tojásod alja: alul kemény és barna lesz, fölül pedig túl lágy. Válaszd az arany középutat!

Olaj

Lehetőleg olívát használj. Tényleg jobb íze van tőle a tojásnak. És bár tényleg igyekszik mindenki spórolni, 2 kanál olívaolaj tényleg kevés!

Így üsd fel a tojást

Ha túl gyors vagy hirtelen mozdulattal csinálod, a tojás héja szétszakíthatja a sárgáját, és így eleve sérülten kerül a serpenyőbe a tojás. Szintén fontos, hogy közvetlenül a serpenyő fölött pottyantsd a héjból a tojást a forró olajra. Ha túl magasról indítod az akciót, landoláskor szétreped a tojás sárgája és nem lesz szép napocskás a tüktoj! Tehát: ne kapkodj! Ezen a 10 másodpercen nem múlik semmi!

Sütés közben ne sózd a tükörtojást, mert a sókristályok magukba szívják a tojás nedvességtartalmát, ez pedig jól látható udvart képez minden egyes sómorzsa körül. Inkább csak a tányéron sózd!

Ha mindent tökéletesen csinálsz, jöjjenek a szépségdíjas tükörtojások!

Kerek tükörtojás

Igazán egyszerű a dolgod,ha muffinsütőt használsz!

Cifrázhatod: illessz bacont a forma belső falához.

Szív alakú tükörtojás

Már kapható kimondottan tükörtojásra készült sütőforma. De használhatsz mézeskalácsformát is, csak arra figyelj, hogy elég nagy méretet válassz!

Íme, az eredmény:

És a virslitrükköt ismered? Vágj fel hosszában egy virslit, de ne teljesen, az egyik végén hagyd egyben, ez lesz a szívecskéd felső szeglete. Fordítsd vissza a félbevágott virslit, egy fogpiszkálóval tűzd össze a két végét, mehet is a serpenyőbe, üsd bele a tojást!

Virág alakú tükörtojás

Szép kövér kaliforniai paprikából vágj 1-1,5 cm széles karikákat. Ezeket tedd az átforrósított, beolajozott serpenyőre, s már mehet is a virágformákba a tojás!

+1 ráadás: tükörtojással töltött zsömle, haladóknak!

  • Vágd lapjában 3 felé a zsömlét.
  • A középső részt emeld ki, egy pohárral vágj rá lyukat.
  • Tedd vissza a zsömle aljára a lyukas részt, a lyuk belső kerületét szalonnacsíkkal béleld ki.
  • Üsd rá a tojást, szórd meg reszelt sajttal.
  • A zsömle tetejét illeszd vissza és már mehet is az előmelegített sütőbe a cucc! 7-8 perc alatt lesz éppen tökéletes!
  • Tipp: Érdemes kívülről megnedvesíted a zsömlét, így nem szárad ki. Viszont mindenképp isteni ropogós lesz, belül a lágyan folyó sajtos tojással, egyenesen szuper!

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.