
Ugye veled is történt már olyan konyhai baki, amikor az étel túl sós, túl édes, túl sûrû vagy túl híg lett? Csak semmi pánik, balesetek mindenhol, mindenkivel megesnek. De nincs olyan, amit egy kis praktikával ne lehetne helyrehozni!
Ha túl sós…..
...persze ráfoghatod, hogy szerelmes vagy, de a leves attól még nem lesz finom. Jobb, ha inkább megpróbálod a következőket.
![]()
Az első és legegyszerűbb, ha felhígítod, vagyis tegyél hozzá még vizet.
De bevetheted a nagy tojásfehérje trükköt is, vagyis adj felvert tojásfehérjét a leveshez. Ha megkocsonyásodott, kiszedheted.
A legújabb elmélet szerint szódabikarbónával, illetve cukros almaecettel is csökkentheted a sós ízt.
Ha túl édes….
...akkor egy kávéskanál citromlé vagy almaecet csodát tehet. Ezek nem csak a cukros ízt csökkentik, de teljesebbé is teszik az étel ízét.
Ha túl híg….
![]()
...mártásokhoz általában egy kávéskanál liszt a varázsszer (ami lehet burgonya vagy rizsliszt is). Ha hozzákeverted, mindig forrald fel újra, hogy be tudjon sűrűsödni! Ha nem akarsz még több lisztet, egy kis natúr burgonyapor is segíthet.
Ha túl sűrű….
...nyilván nem mindegy, milyen mártás vagy szósz, amiről beszélünk, de tuti ász a húsleves! Ezen kívül lehet tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígítani a mártást, attól függően, melyek az egyéb összetevői.
Ha túlsült….
![]()
...a leégett a lábas tartalmát óvatosan rakd át egy másik edénybe. Ez általában sokat segít. Ha az egészben sült hús kozmált oda, tedd át egy másik tepsibe, önts rá zsírt, és adj hozzá kis darabokra vágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat. Az odaégett étel kellemetlen ízét elveheted, ha átteszed egy tiszta lábasba, pirítasz egy-két szelet kenyeret, és óvatosan a párolgó étel fölé helyezed. A legjobb, ha közben lefeded egy konyharuhával.
Ha túl zsíros….
...vagyis tocsog a zsírban? Hűtsd le, és egyszerűen szedd le a megdermedt zsiradékot. Könnyebben leszedhető, ha salátalevelet teszel rá, vagy jégkockákat. A zsír egyből hozzájuk tapad és rájuk fagy, így könnyebben ki tudod szedegetni.
Szóval nincs vesztett csata, csak még be nem vetett fegyver.







