
Semmibe sem vesszük a csípõs gyomként ismert csalánt. Pedig értékes táplálék! Ingyen patikaszer az erdõbõl, az árokpartról!
Ennél olcsóbb zöldség nincs!
A csalán mindenütt megél, bárki ingyen hozzájuthat. Zsenge, kevésbé csípős hajtásait a legkülönbözőbb fogásokhoz használhatod, akár önállóan, akár más alapanyagokkal keverve.
Egészséges, mert:
- gyorsan felszívódó, organikus vasat tartalmaz
- vitamin- és ásványi anyagtartalma kiugró
- hasznosítható fehérjéket tartalmaz
Így szedd:
A zsenge hajtások és csúcsrügyek a legértékesebbek, szerencsére ezek tartalmazzák a legkevesebb savat. Bár tényleg alig csípnek, gyűjtéséhez használj gumikesztyűt és legyen rajtad hosszú ujjú ing vagy póló!
Fél óra alatt több étkezésre való csalánlevelet gyűjthetsz össze!
Hatástalanítsd!
A csalán levelei a hangyasavat tartalmazó mirigyszőröktől csípnek. Fontos, hogy felhasználás előtt eltávolítsd a levelekből a hangyasavat! Erre két módszert is létezik.
1. Tedd nejlonzacskóba a leveleket, a zacskót töltsd fel vízzel, fogd össze a száját és jól rázd össze. A műveletet ismételd meg. Így biztosan nem marad a levelekben csípős sav.
2. A begyűjtött és átmosott csalánleveleket dobd néhány másodpercre lobogó forró vízbe. Szűrd le, és már dolgozhatsz is vele!
CSALÁNFÕZELÉK
A legismertebb és legkedveltebb csalánkaja! Nem véletlenül!
Így készítsd:
Egész pontosan úgy kezeld a csalánt, mintha spenótot készítenél. Futtass meg vajon 2 ek. lisztet, keverj hozzá 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, majd ereszd fel tejszínnel. Ebbe az alapba tedd a leforrázott csalánlevet, sózd, borsozd. Ha szükséges, tejjel hígítsd. Amikor összeforrt az egész, már tálalhatod is!
![]()
CSALÁNLEVELES TÉSZTA
Fogadjunk, hogy erről még nem hallottál! A frissen leforrázott és alaposan lecsöpögtetett csalánlevelet pépesítsd össze, majd keverd a begyúrt tésztaalapba. A tésztát nyújtsd ki és szeleteld. Frissen kifőzve, fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal isteni!
![]()
CSALÁNOS OMLETT
Piríts le olajon 1 nagy fej apróra vágott hagymát. Forgasd bele a leforrázott és késsel átvágott csalálveleket. Sóval, borssal ízesítsd, majd öntsd rá a villával kissé fölvert tojásokat.
![]()
CSALÁN-PESTO
Fele-fele arányban használj hangyasavtól megszabadított friss csalánleveleket és bazsalikomot. A leveleket turmixold össze olívával illetve fenyőmaggal. (Olcsóbban kijössz, ha fenyőmag helyett részben vagy egészben napraforgómagot teszel bele.) Sózd, borsozd, dobj hozzá néhány fokhagymagerezdet, és egy kis reszelt parmezánt.
![]()
Szárítsd meg teának!
Az alaposan megmosott leveleket terítsd szét egy vászonzsákon és árnyékos helyen, naponta átforgatva szárítsd meg. Egy hét alatt lesz teljesen száraz. A csalántea vizelethajtó, általános immunerősítő, csökkenti a magas vérnyomást és enyhíti a gyomorpanaszokat. Naponta egy csészével ajánlott. Más gyógyteákkal is keverheted a komplexebb hatás miatt.
![]()
Így készíts csalánteát:
Egy bögrét tölts tele szárított csalánlevéllel, öntsd nyakon forró vízzel, és takard le pl. egy kistányérral. 10 percig ne vedd le a borítást, utána szűrd át és fogyaszthatod a gyógyteát. Citrommal, mézzel ízesítheted.
Csalános hajöblítő
2 bögrényi szárított csalánlevelet forrázz le 1 bögrényi vízzel. Hajmosás után ezzel a főzettel öblítsd le a hajad. Visszaszorítja a korpásodást és csökkenti a zsírosodásra való hajlamot. Heti kétszer alkalmazhatod.
![]()
Csalános hajpakolás
Forráz le kb. fél liter friss csalánlevelet, csöpögtesd le, s ha kihűlt turmixold össze ½ dl csíraolajjal ½ dl joghurttal. A pakolást fél óráig hagyd a hajon, csak utána öblítsd le. Felfrissíti a hajtöveket, élettelivé varázsolja a szálakat.







