ÉLETMÓDI

Válás idősebb korban: mi lehet az oka?

Egy idősebb párról azt hinnénk, hogy már minden lehetséges konfliktuson túl vannak. Pedig a válás idősebb korban egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk. De vajon mi az oka?

Válás idősebb korban: Amerikában már külön neve is van, úgy nevezik, „gray divorce” vagyis „szürke válás”, utalva a válófélben levők hajszínére. Egyre több 50 éven felüli pár dönt úgy, hogy külön folytatja, mert már nem tartják menthetőnek a kapcsolatukat. De vajon miért nem képesek tovább együtt élni? Számos ok vezethet el a válóperes tárgyalásig ebben az időszakban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Válás idősebb korban 01

Azt hiszed, egy idősebb pár már nem válik el? Nagy tévedés!
Fotó: Pixabay.com

Beköszönt az „üres fészek szindróma”

Sok házaspár több évtizeden keresztül a gyerekekre fókuszál: köréjük épül a napi program, és a nyaraláskor is ők vannak a középpontban. Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy meg kell adniuk a gyerekeknek a teljes család biztonságát. Amikor viszont a legkisebb is kirepül, ott áll két ember, akik nem igazán tudnak mit kezdeni egymással, hiszen az eltelt évek alatt szinte idegenekké váltak. Ha a gyerekeken kívül nincs közös téma, onnan már csak egy lépés a válás. Különösen akkor, ha a házasfelek úgy érzik, hogy korábban csak azért nem váltak el, mert a kisgyerekek mellett ez extrán fájdalmas és bonyolult lett volna.

Válás idősebb korban 02

Idős korban sem lehetetlen új életet kezdeni
Fotó: Pixabay.com

Nyugdíj és válás idősebb korban

A válás idősebb korban is gyakran kötődik a nagyobb váltásokhoz, változásokhoz. A gyerekek kirepüléséhez hasonlóan a nyugdíjazás is olyan nagy váltás, amelynek nyomán az egész életünket átértékeljük. Sokak életét aktív korukban annyira uralja a munka, hogy el sem tudják képzelni, mit csinálnak majd nélküle. Amikor pedig fel kell építeni az új, immár nyugdíjas életet, könnyen lehet, hogy a régi partner már nem fér bele. Különösen, ha egészen más életmódot szeretne, például otthon ülne, míg a házastársa inkább új hobbikba merülne bele, és utazásra fordítaná a szabad idejét.

Különbségek a hálószobában

A szexuális étvágy különbségei is okot adhatnak a válásra. Ha az egyik házasfélnek nagyobb az igénye ezen a téren, lehet, hogy félrelép, hogy újra fiatalnak és kívánatosnak érezhesse magát. Tévhit, hogy a válás idősebb korban egyenes út a magányhoz: sokan ilyenkor találnak vissza a régi partnerükhöz, vagy találnak egy újat maguknak, akikkel akár a szex is új dimenzióba kerül.

Válás idősebb korban 03

Van, aki ekkor érzi magát igazán függetlennek
Fotó: Pixabay.com

Válás idősebb korban: a függetlenség kora?

50 fölött sokan úgy érzik, végre megteremtették maguknak azt az anyagi függetlenséget, amiről mindig is álmodtak. Van fedél a fejük fölött, stabil jövedelemmel rendelkeznek, és mivel a gyerekek már felnőttek, rájuk sem kell annyit költeni, mint korábban. Ha a házasság tönkrement, az anyagi bizonytalanság réme már nem fogja őket benne tartani. Ráadásul a mai 50 felettiek egyáltalán nem érzik úgy, hogy „már mindegy”. Sokan inkább úgy gondolják, hogy eljött végre az az idő, amikor ők kerülhetnek az első helyre a fontossági sorrendben.

Természetesen minden házasság és minden válás egyedi. Van, akiket egy adott probléma, például egy félrelépés örökre elválaszt, másokat viszont a kapcsolatuk újraindítására késztet. Érdemes alaposan átgondolni, hogy menthető-e a kapcsolat, de ha végérvényesen megromlott, a válás idősebb korban is jobb döntés, mint olyasvalakivel együtt élni, akivel már semmi nem köt össze.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?