ÉLETMÓDI

Segítség, megőrülök: a férjem semmit sem talál a konyhában!

Amikor a lapos tányért keresi, az már tényleg a vég és súlyos kérdéseket vet fel. A szakértők elárulják. mit tehetsz, hogy ne őrülj meg tőle.
címkék:

Vajon hogy lehet, hogy egy nő mindent azonnal megtalál a konyhában, míg egy férfi nem csak a paprikát képes tanácstalanul keresni, hanem az orra előtt levő fazekat is? És vajon csoda-e, hogy a nők megőrülnek a tízpercenként érkező „Drágám, nem láttad a…” kérdésektől, és százszor is megfogadják, hogy előbb főznek meg egy hatfogásos lakodalmi ebédet, mint hogy még egyszer beengedjék a konyhába a pasit?

Konyha 01

Fotó: Pixabay.com

Pedig a párkapcsolati terapeuták szerint pont az lenne a megoldás, hogy a férfiak is nagyobb részt vállaljanak a házimunkából. És ne csak a fizikai részéből, bár kezdetnek nyilván az is megteszi. Ám arra is érdemes figyelni, hogy az úgynevezett láthatatlan, érzelmi házimunka akkor is a nőre szokott hárulni a legtöbb családban, ha a férfi egyébként szívesen főz vagy takarít. Hogy mit értünk ezalatt? Épp az ilyen apró-cseprő ügyeket, mint a paprika elővétele, ami miatt a nő akkor sem pihenhet nyugodtan, ha a főzést egyébként más végzi el. Ettől neki még ugyanúgy tízpercenként fel kell ugrania és félbe kell szakítania, amit éppen csinál.

Ráadásul a konyha berendezése általában ahhoz igazodik, aki a legtöbbet dolgozik benne. Ha nálatok is úgy vannak elrendezve a fűszerek, az edények, a tányérok, ahogy neked kézre esik, a legközelebbi takarításkor érdemes bevonnod a férjedet ebbe is. Ha nagyobb részt vállal a család élelmezéséből, akkor ő is megérdemli, hogy ezt kényelmes körülmények között tehesse – nem utolsó sorban pedig nem téged fog ugráltatni minden apróságért.

Konyha 02

Fotó: Pixabay.com+

Ha pedig úgy érzed, hogy itt már nem csak a kanalak hollétéről van szó, hanem inkább a párod általános nemtörődömségéről, akkor érdemes erről külön is beszélgetni, kiemelve a helyzetet a konyhából. Persze ennek is megvan a maga taktikája. Személyeskedés helyett inkább egy nyugodt pillanatban említsd meg a problémát, és azt, hogy hogy érzel miatta. Mondd el, hogy sajnos fárasztónak találod, hogy hiába vállalja át a házimunkát, neked is mindig be kell avatkoznod. Gondolkodjatok el együtt azon, mi lehetne a megoldás. A konyha átrendezése? Az, hogy a férjed előbb tényleg igyekszik megkeresni a szóban forgó tárgyat, és csak akkor ugraszt téged, ha már végképp nem boldogul? A lényeg, hogy olyan megoldás legyen, ami mindkettőtöknek megfelel, és vélhetően betartható. Ezután pedig a legfontosabb lépés: hagyd, hogy az új szabályok életbe lépjenek, és lehetőleg megvalósuljanak. Mondj le az ellenőrzésről, és arról a gondolatról, hogy a konyha a te kizárólagos birodalmad. Mindenki jobban jár, ha ezután a kettőtök birodalma lesz.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?