OTTHONKA

Itt a tavasz, így keltsd életre a kertben a gyepet

A szép gyep titkára mindenki kíváncsi; a megoldás pedig roppant egyszerű: a pázsit csupán egész éves gondoskodással lesz irigylésre méltó. Mutatjuk, mi a teendő tavasszal!
címkék:
  • Szerző:

Mindenki álma a szép gyep, így nem csoda, hogy tavasszal már szerszámot ragadnak a hobbikertészek. Ahhoz, hogy szép zöld legyen a pázsit, bizony egész évben foglalkozni kell vele; így nem lehet megspórolni a tavaszi munkálatokat sem. A gondoskodás azonban busásan megtérül: ha betartod az alapszabályokat, mindenki a gyeped csodájára jár majd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szép gyep titka a folyamatos karbantartás. Fotó: Pixabay.com

Fontos a gyepszellőztetés, de nem mindegy, hogyan

Tavasszal nem szabad túl mélyre menni a szellőztetés során, mert sérülhet a gyep Fotó: Pixabay.com

Amint kiengedett a talaj, első lépésként távolítsd el az elhalt fűmaradványokat, a mohát a gyepszőnyegedről; első körben gereblyézd át jó alaposan. Utána jöhet a szellőztetés: de nagyon fontos, hogy 2-3 centiméternél mélyebbre ne hatolj a talajba, mert ezzel megsértheted a feléledő füvek oldalhajtásait. Erre használhatsz egy hegyes fogú gereblyét, vasvillát vagy akár gépet is; a lényeg, hogy fellazítsd a legfelső, pár centiméteres réteget; így könnyebben jut majd le a víz a talajba.

A szép gyep titka a jó trágya

Fotó: Pixabay.com

Szintén tavasszal kell megtrágyázni a gyepszőnyeget, hogy legyen tápanyag a fűszálaknak a növekedéshez, ellenállóbbak legyenek a betegségekkel, és kibírják az átmeneti szárazságot. A növekedéshez nitrogénra, az ellenállóképességhez káliumra van szüksége a pázsitodnak. Nem véletlen, hogy szakértők szerint nem elég egy kis pétisóval behinteni tavasszal a gyepszőnyeget: ha szerves trágyát nem tudsz beszerezni, mindenképpen olyan műtrágyát használj, ami nagyobb arányban nitrogént, kisebb mértékben káliumot, foszfort tartalmaz. Szórás közben ügyelj arra, hogy egyenletesen dolgozz; így nem lesznek sötét és világos foltok a gyepszőnyegeden.

Kezdődhet az őszig tartó nyírás!

Fotó: Pixabay.com

Most érdemes a gyep talaját letömöríteni, vagyis hengerezni, utána pedig lassan kezdődhet a folyamatos nyírás. Hetente minimum egyszer végezd el, körülbelül 4 centi magasra hagyd a fűszálakat. A fűnyíró pengéi mindig legyenek élesek, így nem fogja roncsolni a fűszálakat. Bár sokan ilyenkor már az utánvetést is megkezdik, teljesen felesleges: áprilistban, legkésőbb májusban érdemes új fűmagot szórni a pázsitra. Ugyanis a fűmag csak magasabb hőmérsékleten csírázik. Utánvetéskor a lehető legkesebbet járj a pázsiton, és ügyelj rá, hogy csírázásig a gyep folyamatosan nedves legyen. Érdemes óvni a gyepet a madaraktól is, hiszen a frissen vetett fűmagot imádják. Ezt megteheted úgy is, hogy eleve olyan magot veszel, amit a madarak nem kedvelnek, de tehetsz ki madárriasztókat is: például pálcákhoz rögzített alufóliát, színes, zörgő szalagokat.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?