OTTHONKA

Így hozzuk rendbe tavasszal a pázsitot

A tél nyomot hagy a kerten, és általában a fűnek sem tesz jót ez a hosszú időszak. A hideg, napfényhiányos hónapok kiszáradt foltokat és barnulást okozhat. Fontos tehát, hogy ilyenkor tavasszal a pázsit is fellélegezzen, és új erőre kapjon. Íme, néhány tipp, hogy az év hátralevő részében gyönyörködhessünk a kertünkben és a dús gyepben.
címkék:
  • Szerző:

 

  1. Így tüntessük el a barna foltokat!

Ha akad olyan rész, ahol teljesen kihalt a fű, sajnos nincs mit tenni, újra kell vetni és kiegészíteni a régi pázsitot. Érdemes ugyanolyan magot vásárolni, mint amilyenből a többi kikelt, de ha nem emlékszünk pontosan, milyet vettünk évekkel ezelőtt, akkor a legjobb a pázsitfű és a sportfűmag keverékét használni, ez ugyanis a legszebb. Ha beszórtuk az apróbb kis lyukakat, gereblyézzük át alaposan a területet, majd döngöljük meg kicsit a földet egy szerszám segítségével. Ezután nincs más dolgunk, csak locsolni kell a frissen felújított területet naponta kétszer.

  1. Távolítsuk el a gyomokat!

Ha azt vettük észre, hogy a tavaszi napsugarakkal először a gaz és gyom nő szépen a gondozott területen, akkor érdemes elejét venni az elburjánzásnak. Az első és legfontosabb teendő, hogy kézzel húzzuk ki a nem kívánt betolakodókat, gyökerestől. Szokták mondani, hogy nyírni kell a gyepet és akkor kihal a gyom, de ez nem igaz! Ha kihúzzuk a felesleget tövestől, az a biztos. Amíg ott a gyökere, szívósan él és csúfítja a füvet. Ha viszont nagyon elszaporodnának a gyomok, már sajnos csak a vegyszeres irtás segíthet.

  1. Itt az idő trágyázzunk! De mivel?

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért szükség van a pótlásra. Tápanyag-utánpótlásra minden szerves trágya alkalmas. A legjobb, ha két-három évente érett marhatrágyát szórunk ki 1 cm vastagságban, igaz erre télen kell sort keríteni. A foszfor és kálium tartalmúakat ősszel kell kijuttatni a fűbe, a nitrogén-trágyázást azonban bátran alkalmazhatjuk tavasszal is. Attól függően, hogy milyen terméket választunk, mindig a használati útmutató szerint járjunk el.

  1. Szellőztessük a pázsitot!

A gyep számára elengedhetetlen a levegő. Ha levél vagy egyéb törmelék található a területen, legelőször ezek eltakarításra, összegereblyézésére kell hangsúlyt fektetni. Ha lenyírjuk a füvet, a lehullott szálakat is mindig gondosan takarítsuk össze. A gyep szellőztetésére már rengeteg gép szolgál, amit bármelyik gazdaboltban megvehetünk, vagy sok helyről akár ki is kölcsönözhetjük néhány órára. Ha azonban kisebb területről van szó, vagy nem szeretnénk költségekbe verni magunkat, akkor az is elegendő, ha vasvillával alaposan végigszurkáljuk a földet, vagy fűszellőztető cipővel, aminek szöges a talpa, néhányszor végig sétálunk a kerten. De, ha mást nem, ilyenkor tavasszal jól jöhet a szokásosnál erősebb és alaposabb átgereblyézés is.

  1. Gyakran nyírjuk, ez a titok!

Ezután a gyepet minden héten nyírjuk úgy, hogy a megmaradt tarlón a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek. Tavasszal az első két vágás alkalmával érdemes magasabbra hagynunk a füvet (7 cm), mert a nagyobb mennyiségű zöld rész több tápanyagot termel a föld alatti részek fejlődéséhez. Nyáron, nagy melegben szintén vághatjuk majd magasabbra, hogy beárnyékolja az alatta lévő talajt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?