OTTHONKA

Kinyírja a gyeped a változékony időjárás? Így tudod megvédeni

Több fronton támadja a szépen gondozott füvet a mostani időjárás: mire magához térne a pörkölő napsütés és a forróság után, a napokig szakadó eső és a pára gyötri meg. Alaposan fel kell kötni a gatyát, ha szép, zölden akarod tartani! Szerencsére nem lehetetlen, mutatjuk!
címkék:
  • Szerző:

Az idei nyár nem barátja a zöld gyepszőnyegnek, ami sem a túl nagy párát, sem a forróságot nem tűri hosszú távon. A pára és a sok csapadék miatt előbb-utóbb megjelenik a moha és a gombásodás, az erős meleg és a tűző nap után pedig kiégett foltok jelennek meg. Mivel több irányból éri a támadás, neked is alaposan meg kell tervezned, hogyan óvd meg a szép gyepszőnyegedet.

Fotó: Pixabay.com

Rendszeres öntözés és visszafogott nyírás a hőségben

Fotó: Pixabay.com

A hosszú ideig tartó szárazságban a fű hervadni kezd, barna színűvé válik, és foltosodás jelenhet meg. Logikusnak tűnhet, hogy ilyenkor sűrűbben öntözd, de sokszor ez önmagában nem oldja meg a problémát. Ugyanis egyrészt a víz sokszor előbb elpárolog, semhogy a növény felvenné a gyökereken keresztül, másrészt pedig a tartós hőség miatt a gyökerek sekéllyé válnak, és egy idő után csökken a víz- és a tápanyagfelvétel is. A cél tehát az, hogy a gyep mély gyökerű maradjon: ezért kánikulában érdemes átállítani a fűnyírón a nyírási magasságot; ugyanis a magas fű nagyobb gyökeret növeszt, és több vizet vesz fel és tárol. Plusz, ha magasabbra hagyod a füvet, kevesebb víz tud elpárologni.

Elő a fűgyűjtővel, ha esik!

Fotó: Pixabay.com

A gyökerek sekélyesedéséhez vezet az is, ha túl sok pangó víz gyűlik össze a fűszálak gyökerénél, ezért fontos, hogy figyelj a gyepszőnyeged vízelvezetésére: lehetőleg ne maradjanak pocsolyák a nagyobb esők után. Ez azért is fontos, mert az átázott talaj összetömörödik, a gyep pedig nem jut elég levegőhöz – és a párás, vizes felület kiváló táptalaj a gombáknak, algáknak és moháknak, amik tovább rontanak a helyzeten. Érdemes nedves időben a lehető legritkábban rálépni a fűre, és a fűnyírást is akkora időzítsd, amikor már felszáradt a gyep. Ha máskor a fűnyesedéket otthagyod, nedves időben tedd fel inkább a fűgyűjtőt, hiszen az otthagyott fűszálak is kedveznek a gombáknak. Még egy dologgal segíthetsz a gyepeden: nedves, csapadékos időben gyakrabban csinálj gyepszellőztetést, akár vasvillával, akár erre kapható szerszámmal.

Számít, milyen a fűmag

Fotó: Pixabay.com

Azokban az országokban, ahol csapadékos, forró és párás idő az uralkodó, kimondottan olyan fűféléket választanak gyepnek, amik ezt az időjárást jól tűrik. Magyarországon a fűmagkeverékekben általában 3-4 fajta fűféle van, olyan arányban, amire a gyepet használni szeretnénk. Ha frissíteni akarod a meglévő gyepet, vagy újat telepíteni, érdemes olyat választani, amiben többségében szárazságtűrő fajták vannak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?