OTTHONKA

Így marad sokáig vázában is szép az orgona

Orgonából sose elég! Se a kertben, se a lakásban. Amilyen burjánzóan gyönyörû, olyan vadul kívánjuk, hogy ne csak a kertben, de a lakásban is érezhessük az őrjítően csodás illatát. Milyen kár, hogy szinte már másnap kókadtan csüngenek a dús fürtök. Miért van ez, és mit lehet tenni? Egy döbbenetes új trükköt mutatunk, mellyel sokkal tovább megtartja a frissességét

Akinek nincs kertje, legalább egy vázában szeretné becsempészni lakásába a legpazarabb tavaszi virágot, hogy pompájával, illatával bent tartsa a varázslatot. Milyen kár, hogy a levágott orgona szinte 1-2 nap alatt elhervad!

Jó hírünk van: olyan trükköket mutatunk, melyekkel akár 1 hétig is szép marad.

Orgona

Az orgona fás szárú növény. Ezért a vizet sokkal nehezebben szívja fel, mint a lágy szárú társai. Mivel telis-tele van virágszirmokkal, levelekkel, a nedvességet nagyon hamar elpárologtatja.

Te is észrevetted már, hogy milyen hamar eltűnik a víz alóla?

A cél az, hogy jobban felvegye a folyadékot, és kevesebbet veszítsen. Így tovább gyönyörködhetünk benne.

Eddig ismert módszerek

Ferde vágás: Mielőtt vázába teszed, ferdén vágd le a szár végét. Hasítsd is fel 4-5 cm mélyen.

Ápolás: Minden nap mosd tisztára a vázát, és tölts bele friss, állott vizet. Naponta vágd vissza a szárat. A visszavágást érdemes víz alatt elvégezni. Utána forró, szappanos vízzel mosd le a szárat. Így a természetes bomlás miatt keletkező baktériumok nem kerülnek a vízbe.

Roncsolás: Kalapáccsal finoman roncsold el a növény fás szárának alsó részét. Mindezt azért, hogy könnyebben felvehesse a vizet. Ne érezz szomorúságot, a levágott virág már úgy sem él.

Tutti módszer

Az eddig felsoroltak még mindig nem biztosítanak elég vizet a vágott orgona számára.

Hámozás:

A szár végét 5 cm-es darabon szabályosan meg kell hámozni.

Hámozd le a szárról a kérget egész a kissé szivacsos belső részig. Jó éles, rövid pengéjű kést használj, hogy nehogy véletlenül megvágd magad.

 

Váza

Mindig tökéletesen tisztára mosott vázába tedd a vágott virágot. A növényi maradék baktériumokat rejt. A vízkőtől ecetes vízzel szabadítsd meg.

Az orgonának a bő aljú váza a legmegfelelőbb. A váza nyaka tartsa a virágot, a szára ne érjen le az aljáig.

Víz

Friss vizet készíts neki, jó, ha kicsit állott, szoba hőmérsékletű vagy langyos. Ezt könnyebben felszívja, és nem keletkeznek buborékok a szár végén. Miután beletetted az orgonát, tehetsz bele egy kis jeget. Ugyanis a hideg víz hűti, párásítja a virág környezetét, így tovább marad friss.

A vizet naponta cseréld, és minden alkalommal vágd vissza a szárát is, mert a pórusai elzáródnak.

Ha módodban áll, csapvíz helyett desztillált vízbe tedd a vágott virágot. Meghosszabbítja a frissességét.

Hasznos tanácsok

Kora reggel vagy este vágd le a vázába szánt orgonát, mert ilyenkor a szára tele van nedvességgel. Így tovább marad friss. Az orgonát teljesen kinyílt állapotban kell leszedni, mert – más virágokkal ellentétben - vágás után már nem nyílik tovább.

A levágott orgonaágról távolítsd el a zöld leveleket, mert azok is sok vizet fogyasztanak. A vízbe pláne ne lógjon levél, mert gyorsan elrothad, ezzel felgyorsul a baktériumok szaporodása.

Orgona ápolása

Csipet sót, cukrot, vagy 1 tk fehér borecetet tehetsz a vizébe.

Van, aki a citromsóra esküszik: 1 liter vízbe 2-3 grammot  keverj. 

Hely

Hűvös, szellős, de nem huzatos helyre tedd. Napra, fűtőtest közelébe semmiképp.

Nappal szeretnéd, ha mindenki csodálná, ezért a lakás közepére helyezed. Ha van a lakásnak egy hűvösebb pontja, akkor legalább éjszakára költöztesd oda.

Vigyázz, ne kerüljön véletlenül gyümölcsöstál közelébe. Az alma és a banán gázokat bocsájt ki, ezért társaságuk különösen felgyorsítja a virág hervadását.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?