OTTHONKA

Így lesz sokáig gyönyörű a mikulásvirágod, erre figyelj!

Már elárasztotta az üzleteket a mikulásvirág, csábító színeinek bizony nehéz ellenállni. Sajnos a csodás növény rendkívül kényes, előfordulhat, hogy egy hetet sem bír ki. Mi a teendő?
címkék:

 

A mikulásvirágot nem a virágáért szeretjük. Az picike és jelentéktelen. A fellevelei azok, melyek a hosszú hetekig sötétben tartás hatására beszínesednek, ez adja a szépségét. Ma már sokféle színben kapható, ám a piros az örök kedvenc.

A két szín, a zöld és a piros kombinációja rögtön felkelti bennünk a karácsonyi hangulatot, ezért is választjuk ilyenkor a lakás díszítésére.

Vásárlás virágüzletben vagy kertészetben

Amikor beszerzed, ügyelj rá, hogy vastag, egészséges, sötétzöld levelű, bimbós virágú példányt válassz. Jól csomagoltasd be, mert érzékeny a hidegre, könnyen meghűlhet a hazaszállítás alatt.

Otthon is megfelelő körülményeket kell biztosítani számára, hogy sokáig gyönyörködhess benne.

Hőmérséklet

Nem kedveli a túlságos meleget. Ilyenkor elszáradnak a levelei, és lehullajtva őket felkopaszodik, és elpusztul a virág. Lehetőleg 20 foknál alacsonyabb hőmérsékletű szobát válassz neki, és ne tedd közel a radiátorhoz. Az ideális számára a 15-18 fok. A huzatra, hőmérséklet változásra is érzékeny, ezért ajtótól, nyitogatott ablaktól távolabb helyezd el.

Fény

Fényigényes növényke. A sötét vagy félsötét helyiségben gyorsan elpusztul. Világos, hűvös folyosón, előtérben egészségben virul.

Öntözés

Mértékletes természete van. Igényli a vizet, de a túlöntözéssel megölöd. A víz mennyisége a szoba hőmérsékletétől is függ. Legjobb, ha 3 naponként felszívatásos módszerrel oldod meg a vízellátását.

Így csináld:

  • Készíts elő mészmentes, lágy, kézmeleg vizet
  • Néha tehetsz bele néhány csepp tápoldatot vagy ecetet is
  • Öntsd a vizet a táljába, és hagyd, hogy kiszolgálja magát. A maradék vizet öntsd ki, ne pangjon alatta. (Két öntözés közben tedd 2 számmal nagyobb kaspóba).
  • A kavicságynak is örül, mert szereti a párás környezetet. Ebben egyezik a véleménye az orchideáéval.

 

Pihenő időszak

Szép színes ruháit, azaz a leveleit január végén, február elején lehullajtja. Ez ellen nem tehetsz semmit.

Hagyd pihenni:

  • Vágd vissza a felére
  • Hagyd abba a tápoldatozást
  • Az öntöző vizét csökkentsd folyamatosan egész májusig

Kiültetés

A fagyveszély elmúltával keress neki egy árnyékos, védett helyet, és ültesd ki.

címkék:
És ezeket olvastad már?