OTTHONKA

Hétköznapi csoda! Szórd fel a kerted tojáshéjjal!

Te is kidobod a tojáshéjat, miután feltörted? Ne tedd, a kertben nagyon nagy hasznát veheted! Nézd meg, mi mindenre jó!
címkék:

Trágya helyett is használhatod

A tojáshéj kiváló biotrágya, és sokkal kellemesebb vele dolgozni, mint a szerves trágyával.

Tele van kalciummal, amely létfontosságú eleme az egészséges talajnak. Könnyen lebomlik, így valamennyi ásványi anyaga gyorsan a talaj részévé válik.

Nem kell vesződni vele, granulálni, sterilizálni – csak annyi a dolgod, hogy bedobod a komposztba, vagy összetörve beforgatod a földbe.

Ültetéshez....

Amikor elültetsz egy palántát, az ültetőgödör aljára is tehetsz pár összetört tojáshéjat. Ha viszont a rántottakészítésnél csak a tojáshéj tetejét csapod le, és utána forró vízzel kiöblíted a héjakat, majd egy apró lyukat ütsz az aljukon, kiváló apró cserepeket kapsz a palántaneveléshez. Egyszerűen ültesd bele a magot a tojáshéjba szórt földbe, és amikor a palánta elég nagy lesz, ültesd ki a kertbe.

Elriasztja a kártevőket

Ha a csigák és a meztelen csigák keserítik meg az életed, szórj a a növényeid köré tojáshéjdarabokat. A csigák féltik a puha hasukat az éles tojáshéjaktól, és inkább nem merészkednek a növények közelébe, sőt, ha elég kitartó vagy, akár a környékről is elköltöznek. De nagyobb állatokat is elriaszt a tojás: ha erdő közelében laksz, és időnként őzek dézsmálják a növényeidet, jó, ha tudod, hogy az őzek utálják, és messzire elkerülik a nyers tojás szagát.

Légy óvatos, a rágcsálókat viszont kifejezetten vonzza a tojás illata!

A madarak is szeretik

A madaraknak tojásrakás előtt és után nagy adag kalciumra van szükségük, így nagyon hálásak lesznek érte, ha tavasszal és nyáron finomra tört tojáshájat találnak az etetőben. A tojáshéjakat sterilizálni kell, mielőtt kitennéd, mert a romlott tojás mérgező lehet a madarak számára: ez nem nehéz, csak tedd pár percre forró vízbe a héjakat.

Ráadásul szép is

A tojáshéj, amellett, hogy hasznos, jól is néz ki a kertben. Ha nagyjából azonos méretű darabokra töröd, és szétszóród a talajon, egyrészt termékenyebbé teszi azt, másrészt nagyon klassz, kontrasztos lesz a fehér tojáshéj és a fekete termőföld összhatása.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?