OTTHONKA

Végre kiderült, hány napig ehető a főtt tojás

Ne dobd ki a keménytojást, ha többet főztél meg a kelleténél. Tárold a megfelelő módon, így még jó darabig felhasználhatod.
címkék:

Hány napig ehető a főtt tojás? Húsvét után, de a mindennapokban is előfordul, hogy megmarad néhány főtt tojás. Ha nem sikerült pontosan kiszámolni, mennyire van szükséged, akkor bizony nem egyszer előfordul, hogy ott állsz és nem akarod kidobni a tojásokat. Felmerül a kérdés, meddig tartható el?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Főtt tojás

Főtt tojás
Fotó: pixabay.com

A tojás fehérjedús, egészséges és tápláló, de ha nem megfelelően tárolod, nagyon veszélyes is lehet, szalmonella és egyéb baktériumok telepedhetnek meg rajta. Ezért nem csak nyersen, megfőzve is odafigyeléssel tárold!

Hűtőben

Ha biztonságosan akarod tárolni a főtt tojást, akkor a főzés után maximum 2 órával tedd a hűtőben. Ne hagyd kint tovább! Természetesen, akkor tedd be, amikor már kihült. Ne hámozd meg, mielőtt beteszed a hűtőbe, így akár két hétig is biztonságban tárolhatod. Ha hámozott a tojás, akkor maximum 5 napig tudod így őrizgetni. Tartsd távol más erős illatú ételektől.

Ecetben

A keménytojást ecetben is tárolhatod. Sterilizálj egy üveget, amit majd jól le tudsz zárni. Eközben főzd meg a tojást és hagyd kihűlni, majd mosd le őket hideg víz alatt. Készíts tároló oldatot. 350 ml vízet és ugyanennyi ecetet keverj össze, tegyél hozzá foghagyma gerezdeket, sót, egész borsot. Forrald fel, majd hagyd kihűlni. Az üvegbe helyezd bele a tojásokat és a folyadékot, és zárd le biztonságosan az üveg tetejét. Így két hónapig is eltartható. Ha kinyitod az üveget, akkor 1-2 napon belül érdemes elfogyasztani.

Fagyasztóban

A keménytojásokat még a fagyasztóba is beteheted, de a fehérjét nem ajánlatos így tárolni. Elszíneződhetnek. Válaszd szét a tojások sárgáját és tedd zárható dobozba, végül a mélyhűtőbe.

Te tudtad?

A tojás rendkívül fontos tápanyagot tartalmaz, a kolint, amelyhez égető szükségünk van az anyagcsere egészséges működéséhez. Több kutatás is igazolja, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik zsírszegény étrendet követnek, és mellé kolinban gazdag reggelit, például tojást fogyasztanak, ugyanolyan kalóriabevitel mellett is többet fogynak, mint azok, akik ugyanilyen paraméterek mellett a szénhidrátban gazdag reggelire, például zsemlére szavaznak. Egy tojással pedig a napi kolin-szükségletünk 20-25 százalékát is magunkhoz vehetjük. A kolin ráadásul abban a folyamatban is szerepet játszik, amelynek során a máj a belekbe juttatja az ártalmas koleszterint, vagyis segít abban, hogy a szervezet megszabaduljon ettől a vegyülettől.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?