Létrehozva: 2018.12.31.

Durva baleseteket okozhat a szilveszteri tűzijáték: Erre figyelj!

Sokan odáig vannak érte, mások ki nem állhatják. Minden évben akadnak balesetek, tûzesetek is, amik szakemberek szerint megfelelõ körültekintéssel megelõzhetõk. Mutatjuk, mire vigyázz, ha tûzijátékot használsz szilveszterkor!

Szilveszter éjszaka tele van az ég kisebb és nagyobb színes robbanásokkal, gyerekek és felnőttek egyaránt imádják a durranásokat, fényjátékokat - azonban azzal, hogy legális eszközöket használunk, még nem tettünk meg mindent a biztonságunkért. Elég egy figyelmetlenség, és életre szóló sérüléseket szerezhetünk. Összeszedtük, mire kell figyelni a szilveszteri tűzijátékoknál!

1. Vásárláskor is légy körültekintő!

A Katasztrófavédelem azt javasolja, hogy mindig szaküzletben, vagy engedéllyel rendelkező árusoktól vedd meg az eszközöket, vagyis kerüld a piacokat és az utcai standokat, mert utóbbiaknál nagyobb eséllyel foghatsz ki selejt, vagy lejárt szavatosságú termékeket.

2. Hova tedd szilveszterig?

Sokan nem tudják, hogy a tároláskor is balesetet okozhatnak a tűzijátékok; kormányrendelet szabályozza, mennyit, és hol tarthatsz otthon. Egy lakásban vagy házban például legfeljebb három kilogramm hatóanyagú tűzijátékot szabad tartani, és tilos alagsorban vagy tetőtérben tárolni őket. Arra is figyelj, hogy ne legyen velük egy helyiségben semmi gyúlékony, például hígító vagy benzin - ahogy arra is, hogy gyerekek véletlenül se férhessenek hozzájuk. Ha vizes lesz, kiszáradás után sem szabad használni; az ilyen eszközöket vidd vissza az árushoz, ahol vetted!

3. A legtöbb baleset használatkor történik

Mindig olvasd el a használati útmutatót, és tartsd be, amikor elsütöd a tűzijátékokat! A rendelet szerint gyerekek egyáltalán nem használhatják, felnőtt felügyelete mellett sem, és kültéri eszközöket lakásban még véletlen se gyújts be! A rakétákra általában igaz, hogy tilos őket a földbe szúrni (ekkor ugyanis odalent robbannak fel); egy homokkal teli palack szájába állítva indítsd őket. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig nézzük meg, hol robbantunk: ne legyenek faágak a rakéták útjában, és soha ne irányítsuk erkélyre vagy ablakra – az elmúlt években több tűzeset adódott ebből. A tűzijátékok legtöbbször kéz- fej- és arcsérüléseket okoznak; nem szabad őket kézben begyújtani, és föléjük hajolni, valamint tilos mások felé irányítani őket.

4. Meddig használható?

Évek óta az a szabályozás, hogy december 31. 18 órától másnap reggel hatig robbanthatunk. A fel nem használt tűzijátékokat január 5-ig kell leadni az árusoknál. Figyeljünk arra, hogy senkit ne zavarjunk, a háziállatainkat zárjuk be, mert sokkot kaphatnak a hang- és fényhatástól. Lehet kapni olyan állatbarát tűzijátékot is, ami kisebb hanggal, és nagy fénnyel robban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

vg.hu

A titokzatos Szabó Zoltánnak akar utalni pénzt a fél ország

life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat